Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Sernik z masłem orzechowym na korzennym spodzie (bez glutenu i cukru białego)
Niby po Świętach ale my pozostajemy w tym klimacie! U nas pan ciastek oraz choinka nadal rządzą :D Przedstawiamy Wam przepyszny sernik z warstwą orzechową, polewą daktylową i korzennymi ciasteczkami! Dlaczego masło orzechowe? A dlatego, że czekała nas potrójna orzechowa niespodzianka. Otrzymałyśmy od Primaviki zestaw ich nowych masełek, od rodziców również jeden z tych słoików "znalazłyśmy pod choinką" a od Beaty worek orzechów włoskich. Musiałyśmy taką sytuacje wykorzystać.... i? BYŁO PYSZNIE!
Składniki (tortownica śr: 21cm):
Ciasteczka i spód korzenny
-110g mąki gryczanej
-70g mąki z amarantusa
-50g ksylitolu
-40g miodu gryczanego
-30g oleju kokosowego (ewentualnie
masła)
-1 jajko
-przyprawa korzenna (dowolna ilość)
- ½ małej łyżeczki sody
Warstwa serowa
-350g serka homogenizowanego (u nas
President)
-500g chudego twarogu
-1
jajko
-2 białka
-150g ksylitolu
-25g skrobi z tapioki
-25g maki ryżowej
Warstwa orzechowa
-300g masła orzechowego bez soli i cukru
Primavika
-½ szkl. posiekanych orzechów (u nas
włoskie)
-1 jajko
-2-3 łyżki powyższej masy serowej
-sól i słód (u nas sól himalajska i
ksylitol)
Polewa
-100 g daktyli + ¼ szkl. ciepłej wody
-4 pełne łyżeczki gorzkiego kakao
-1 łyżeczka oleju kokosowego
-2,5 płaskiej łyżeczki agaru + ¼ szkl.
wody
CIASTECZKA I SPÓD KORZENNY
W kąpieli
wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy
i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać
i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Do wcześniej wymieszanych mąk i sody przelać mokre
składniki. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 1 godzinę
do lodówki. Ciasto
rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) na grubość ok
0,5cm i wyciąć okrąg przy pomocy spodu od tortownicy. Następnie tortownice
wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) i umieścić w niej okrąg z ciasta. Z
reszty wyciąć dowolne kształty. Piec w 170’C, spód 7 minut, ciasteczka 8-10
minut. Spód ma być lekko podpieczony, on jeszcze będzie się piekł wraz z
sernikiem.
WARSTWA SEROWA
Sery i ksylitol zmiksować ręcznym blenderem (spróbować masy i ewentualnie dodać jeszcze ksylitolu). Dodać jajko, mąkę i skrobie, całość miksować na gładką masę.
Sery i ksylitol zmiksować ręcznym blenderem (spróbować masy i ewentualnie dodać jeszcze ksylitolu). Dodać jajko, mąkę i skrobie, całość miksować na gładką masę.
WARSTWA ORZECHOWA
Masło orzechowe przełożyć do miski, dodać
sól i słód według uznania (my dodałyśmy więcej soli niż słodu bo lubimy takie
połączenie). Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej, orzechy, jajko i dokładnie połączyć. Powstanie gęste
ciasto, z którego bez problemu można uformować dłońmi kulki.
Warstwę orzechową wyłożyć i ubić w tortownicy
z lekko podpieczonym spodem. Następnie wylać masę serową. Piec w 170’C ok. 30
minut w opcji góra i dół. Dalej kolejne 30 minut tylko góra (polecamy włożyć pod spód małą blaszkę o wielkości
tortownicy, ponieważ na początku kapał olej z masła orzechowego). Sernik
pozostawić do wystudzenia a następnie chłodzić kila godzin w lodówce.
POLEWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie ok 30minut,
następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao i olejem na
gładką masę. Agar namoczyć w ¼ szkl. wody przez ok 5 minut w małym garnuszku.
Następnie zagotować , gotować 2 minutki i wlać do masy kakaowej jednocześnie miksując
całość. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Polewę nakładać na górę sernika i boki,
w tym czasie przyklejając ciasteczka, pozostawić do zastygnięcia.
Jejku, przeciez to jest polaczenie dwoch najlepszych rzcezy na swiecie-sernika I masla orzechowego!! Wyglada znakonicie, takie wysokie, pyszne ciasto! Chce takie na urodziny! :)
OdpowiedzUsuńDołączamy się do klubu fanów tego połączenia smakowego :D Niezaprzeczalnie cudowny duet :D
UsuńWy to wiecie jak od rana narobić mi ochoty na sernik! Żeby to jeszcze jakikolwiek... a tak, po zobaczeniu tego, będę myśleć tylko o nim, a nie o pierwszym lepszym serniku... eh. Robić z kolei żadnego ciasta nie będę przez dłuuuugi czas, po ogromnej ilości czasu spędzonej nad marchwiowym, które ostatnio robiła.
OdpowiedzUsuńKażdy sernik jest dobry (no może ten bez rodzynek czy olejków) ale grunt to stworzyć taki idealny, na jaki aktualnie ma się ochotę :D Wymienimy się kawałkiem z marchwiowy :P
UsuńNo no,bajeczny sernik :)
OdpowiedzUsuńJakie cudo! Najwspanialszy sernik jaki kiedykolwiek widziałam.. TO MASŁO ORZECHOWE <3
OdpowiedzUsuńCo za wspaniały sernik - wygląda tak apetycznie, że chcę się go zjeść ale zarazem tak ślicznie, że szkoda go niszczyć :) Cieszę się, że orzechy do czegoś się przydały :)Te korzenne ciasteczka tylko dodają mu roku :) Moi rodzice pytali czy to foremki, czy same tak zdobiłyście :)
OdpowiedzUsuńA cliparty również urocze :)Mam nadzieję, że miło spędziłyście Święta ;)
Macie rację - zawsze można się czegoś przyczepić - grunt to znaleźć pozytywy. Wiem też, że w złości często mówimy to czego nie myślimy ale wygrzebywanie burdów z przeszłości i złoszczenie się np. o to, że nie jem mięsa uważam za dziwne... słyszę przykre słowa ale słów przeprosin to już nie - zawsze to ja jestem ta winna. Z natury jestem taką osobą, że się przejmuję - teraz już mniej niż wcześniej ale jednak... I zawsze staram się dostrzegać pozytywy chociaż czasem jest to na prawdę ciężkie - już Wam pisałam, że z małych rzeczy jak ta łyżeczka potrafię cieszyć się jak dziecko i to długo :)
UsuńKochane nawet gdybyście mi nic nie wysłały to byłabym szczęśliwa - ogromną radością jest dla mnie fakt, że Was znam :) To wspaniały prezent :) Cieszę się, że ja również swoim upominkiem mogłam sprawić Wam radość:) Mam nadzieję, ze jeszcze uda mi się Was pozytywnie zaskoczyć i sprawić radość :)
PS A jak to z tymi korzennymi ciasteczkami? To jakaś foremka z tymi "wzorkami"? ;)
Tak jak już pisałyśmy, z orzechami spadłaś nam z nieba :D Akurat musimy tutaj przyznać się, że te kształty to zasługa dwóch zajebiaszczych foremek, które udało nam się kupić. Prawda, że urocze? :P
UsuńNasi rodzice też długo nie mogli się przyzwyczaić do tego, że już nie jemy wielu rzeczy, które kiedyś były normą. Jednak z biegiem czasu sami się do tego sposobu odżywiania przekonali i dużo naszych nie klasycznych wersji dań nawet tata sam z przyjemnością próbuje ;) A mama zawsze lubiła takie nasze posiłki jeść a szczególnie słodkości bardzo jej smakują, bo też nie lubi przesłodzonych słodyczy ;)
Trzymamy kciuki aby z biegiem czasu i Twoi rodzice Ciebie zrozumieli i wspierali :*
Nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę :)
UsuńUrocze to mało powiedziane - one są śliczne, słodkie, wspaniałe ;) Dzięki nim ciasteczka wyglądają tak słodko, że szkoda je jeść a zarazem kusi by spróbować takie ciasteczko :)
Moi rodzice to mięsożercy. Mama je mało mięsa bo te sklepów jej nie smakuje ale co innego domowe wyroby - tym to nie potrafi się oprzeć. Ja nikogo do wege nie zmuszam i nie przekonuje i chciałabym aby zaakceptowano mój wybór tak jak ja akceptuje to, że ktoś to mięso je ale z tym to już się pogodziłam. Boli mnie wyciąganie brudów sprzed kilku lat, obwinianie mnie o coś czego nie zrobiłam, wmawianie mi niektórych rzeczy. To to sprawia ból a nie kwestia jedzenia. W Święta już można sobie darować..
Dziękuję kochane... dziękuję za wszystko ♥
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne grafiki, kojarzą mi się bardzo z Wami - pandy, miłe, słodkie i kochane jak Wy. :D
OdpowiedzUsuńSernik to najlepsze ciasto świata, jadłam naprawdę różne wariacje na jego temat, ale nigdy nie jadłam z masłem orzechowym, genialny pomysł!
Miałyśmy to szczęście, że Gosia zrobiła te pandy tak jakby specjalnie dla nas :D Jak widać trafiła :D :D
UsuńSernik bajeczny! Podoba mi się bardzo warstwa orzechowa i polewa z daktyli. Jeszcze takiej nie robiłam, a wygląda na bardzo plastyczną i świetnie trzyma się sernika :)
OdpowiedzUsuńPolewa jest genialna i świetnie okrywa każde ciasto przy okazji maskując wszelkie niedoskonałości (ale ciiii) :P
UsuńSuper wygląda
OdpowiedzUsuńNa ciacho nie mam ochoty, ale opyliłabym sobie tych Waszych piernikowych ludzików w towarzystwie ciemnej kawy. No dobra, herbata też by uszła.
OdpowiedzUsuńA wiesz, że te ludziki najbardziej wciągają? Zrobiłyśmy ich mnóstwo na święta ale do Wigilii dotrwały tylko te co były przeznaczone na sernik (gdzie i tak jedna choinka zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach) :D My zajadałyśmy się tym sernikiem w towarzystwie herbatki verdin xD xD
UsuńPrzepyszny wypiek :) Część sernikowa świetnie komponuje się z korzennym spodem, a część orzechowa na pewno wszystko cudownie wzbogaca :) No i te pierniczki się tak przyjaźnie uśmiechają :)
OdpowiedzUsuńAle wypasiony! :D Musiał być przepyszny sądząc po składnikach :)
OdpowiedzUsuńhahaha jakie urocze Pandusie <3 Słodkie jak cukier z cukierniczki, albo nie! Czysty słodzik! On potrafi dać czadu... nie żebym próbowała... :D
OdpowiedzUsuńTo Wy takie przemytniki! A Beatka nic się nie pochwaliła :D Ale dziękuję Wam, wiecie o co chodzi :* :) Mam nadzieję, że farbowanko się udało :D
Sernik cudny, ale obawiam się, że z moim wymienianiem składników np skrobi, to on nie wyjdzie, zbyt wielu nie mam składników. Ale! Ale! Posiedzę jeszcze na waszym blogu i się napatrzę :D A ostatnie zdjęcie z ciastkiem mega! :)
Jak widać Beatka to skromna dziewczyna :D Nie ma za co, całe szczęście, że zdążyłyśmy na czas :D Farbowanie się udało, mamy piękny odświeżony kolor, także w kościele wyróżniałyśmy się jak mało kto :D
UsuńPatrz ile tylko chcesz :***
Mwahahaha i Na Was z przyjemnością popatrzyłabym w kościele i bez :D dziękuję, będę patrzeć dalej :*:*:*
UsuńHabababa kiedy myślę, że nie zaskoczycie mnie niczym pyszniejszym niż makowiec z czekoladą, wy wyskakujecie z sernikiem z masłem orzechowym i daktylami.. Jesteście niemożliwe xD ;)
OdpowiedzUsuńMisja się udała!! :D Będziemy próbowały zaskoczyć Cię jeszcze wiele razy :D
Usuńwygląda ślicznie:)
OdpowiedzUsuńJeju, przepiękny!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie - bomba!
OdpowiedzUsuńDostałyście worek orzechów? Uwielbiam te w łupinach.
Mamy cały wór orzechów włoskich w łupinach ale nikomu się nie chciało łupać a kupnych wyłupanych nie lubimy, bo często są zjęłaczłe. A tutaj taka niespodzianka, świeżutko własnoręcznie wyłupane orzechy :D
UsuńSernik prezentuje się przepięknie, a u mnie jeszcze leży sernik świąteczny i tak jesteśmy wszyscy zapchani, że nie ma go kto zjeść :D
OdpowiedzUsuńDaj go nam :D Pandy każdy sernik jeszcze upchną gdzieś w żołądku :P
Usuńjest słodki i przeuroczy, musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńCudo:)
OdpowiedzUsuńTa orzechowa warstwa mnie kusi <3
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje, albo i lepiej :D A ciastkowe dodatki są superowe! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!
OdpowiedzUsuńCiasto pierwsza klasa:D
OdpowiedzUsuńO matko *.* Jakie cudeńko! <3
OdpowiedzUsuńSernik wygląda królewsko :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmmm.. uwielbiam sednik. Wygląda przepysznie i te cudne dekoracje świąteczne! Wesołych Świąt! ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmm ) Zapraszam na ostatnie dni rozdania ZOEVA KLIK
OdpowiedzUsuńCześć :) Polecam Spis Inspirujących Blogów, zbiór najlepszych blogów w sieci. Nie ma ograniczeń co do tematyki. Dołączasz w minutkę i więcej osób może inspirować się Twoimi wpisami! :) Ja już tam jestem http://spisinspirujacychblogow.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNELA
Wygląda świetnie. My właśnie planujemy menu na sylwestrową domówkę i takie ciasto byłoby idealne, choć trzeba się przy nim troszkę napracować. Podziwiamy.
OdpowiedzUsuńP.S. Wasze zdjęcia już chyba nawet nawiązują do sylwestrowej nocy.
Jak widać w tym roku Pandy szaleją w złocie :D
UsuńJestem uzależniona od serników :)
OdpowiedzUsuńMy też, ale to naszym zdaniem niegroźne (aczkolwiek silne) uzależnienie :P
Usuńale piękne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Miała być dieta po świętach, a Wy tu kusicie :)
OdpowiedzUsuńU nas zbliża się sesja, a my w stresie mamy problem z jedzeniem, także dietę poświąteczną mamy zagwarantowaną :P
Usuńjak ja bym chciała zamieszkać z Wami i być Waszym królikiem doświadczalnym... co tam, że po jakimś czasie nie mogłabym się podnieść z łóżka, życie jest za krótkie, by marnować je na przejmowanie się takimi duperelami:P
OdpowiedzUsuńKilka osób chętnych na takie stanowisko się jeszcze znajdzie. Założymy hodowlę królików doświadczalnych xD
UsuńUrzekają mnie Wasze pomysły, jesteście niesamowite
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPiękny, udany wypiek, bardzo apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki! :)
OdpowiedzUsuńOrzechy! Mniam mniam mniam! Wspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńŚliczności!
OdpowiedzUsuńAle super są te ciasteczka, tak uroczo wyglądają.
OdpowiedzUsuńSernik pyszna, taki świąteczny.
Wygląda obłędnie smacznie ! :) A pomysł podania jest genialny :D
OdpowiedzUsuńPrześliczny torcik wam wyszedł. Chyba zawsze wszystko wam wychodzi idealnie :D
OdpowiedzUsuńNo właśnie sernik wyszedł mało pokazowy po wyjęciu z formy dlatego polewa okazała się zbawienna xD
UsuńAle piękny serniczek! :) I to jeszcze z masłem orzechowym <3
OdpowiedzUsuńMmm jak pysznie wygląda!:))
OdpowiedzUsuńKlikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna :)
W te Święta zjedliśmy sporo serników, ale żaden nie wyglądał tak pięknie, tak atrakcyjnie..
OdpowiedzUsuńCiastek i u mnie w tym roku zawitał, choć w nieco innej odsłonie...piernikowej;) Swój piernik mam już za sobą, ale Wasz wygląda oryginalnie! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda super, ale... właśnie odkryłam, że wreszcie po czterech dniach świątecznego jedzenia - jestem przejedzona, bo inaczej to bym się śliniła do tych zdjęć ;]
OdpowiedzUsuńHaha to fakt xD Dziś miałyśmy piec jakieś proste ciacho ale stwierdziłyśmy, że jesteśmy tak najedzone, że nawet pomysły na słodkie nie przychodzą nam do głowy xD
UsuńU mnie też świąteczne smaki jeszcze żądzą w kuchni ;) A sernika to i jeszcze mam 2 rodzaje w domu! Jest jeszcze keks (fuj), makowiec i tort urodzinowy siostry...a dupa rośnie :D
OdpowiedzUsuńA u nas ostatnie kawałki ciasta i po sprawie. Trzeba piec następne bo przepisy na bloga w zapasie się już skończyły xD
UsuńAleż ja uwielbiam serniki, zjem każdy =D, a kiedyś to było dla mnie najmniej smaczne ciasto. Warstwa orzechowa wygląda mega smakowicie i polewa z daktyli również jest ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńJest wiele osób, które kiedyś nie lubiły serników ale im się odmieniło :D I tak trzymać! :D
UsuńWygląda bosko, aż ślinka cieknie :) chciałabym spróbować zwłaszcza ze względu na to masło orzechowe.
OdpowiedzUsuńciacho wygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńOjeeejjj!!! Jak ja lubię serniki! A ten Twój jest jeszcze taaak ślicznie udekorowany <3
OdpowiedzUsuńWygrałyście internety ;D Skąd Wy czerpiecie pomysły na takie cuda? ;) *.*
OdpowiedzUsuńZ życia kochana, z życia... :D :D
Usuńpożyczam przepis!:)
OdpowiedzUsuńSandicious
Bierzcie i radujcie się.... :P
UsuńŚliczny ten sernik. Muszę na początek poszukać jakieś prostej wersji i spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o sernik to bardziej prosto się nie da xD Nie bawimy się w osobne miksowanie jajek z cukrem itd. Wszystko do jednej michy i gotowe :D
UsuńZ chęcią bym spróbowała! Wygląda pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.kosmetykiani.pl
Polewa daktylowa jest mega! Chyba nawet lepsza od tradycyjnej polewy czekoladowej :D Tylko te orzechy... ;/ ból dla mojego serduszka ;(
OdpowiedzUsuńMogłyśmy jeszcze banana dorzucić xP
UsuńOj tam, w święta nie myśli się o uczuleniu xD
Jejciu masło orzechowe i smaki korzenne, cudo! :D
OdpowiedzUsuńTakie pyszności i to jeszcze z masłem orzechowym. To zdecydowanie przepis, który chcę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, wygląda pysznie :-) ja serniki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńłał a myślałam ze mam już dość ciasta, ale wasze bym spróbowała:P
OdpowiedzUsuńMagda:)
I to jest najlepszy dla nas komplement ;) buziak ;****
UsuńAleż wygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuńwow! wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie takie połączenie jest idealne, spód korzenny, ser i masło orzechowe! Oj dziewczyny, kusicie takim sernikiem :)))
OdpowiedzUsuńTe choinki są tak mega urocze, że ojej! :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego sernika jakbym mogła - od razu cały :D
Cieszę się, że cliparty przypadły do gustu :)
Choinki ustawione zostały w pełnym spontanie :P
UsuńPo prostu okazało się, że ładnie trzymają się w agarowej polewie. Pandusie są mega urocze!
Wygląda uroczo ;)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda bardzo dekoracyjnie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda ten serniczek!! :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciacho ! Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńŚwietny ! Zapisuję przepis na następny rok :D
OdpowiedzUsuńSerniczek nie tylko pyszny, ale również bajecznie przystrojony :)
OdpowiedzUsuńJa bym najchetniej zjadla caly korzenny spod :D
OdpowiedzUsuńCUDO! Spot to bomba!
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda genialnie i zapewne też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze korzennego w smaku sernika, bo wolę tradycyjne:)) Jednak wasz wygląda tak apetyczne, że nie zawahałbym się ani przez moment i skosztowałbym z przyjemnością kawałeczek:)) Szczęśliwego Nowego Roku i uściski dla Babci:))
OdpowiedzUsuńBabcia na pewno się ucieszy ;D Będziemy akurat na sylwestra się z nią widzieć :D
UsuńW życiu nie zrobiłbym takiego spodu. Mimo wszystko wolę sernik puszysty, który nie ma spodu. :)
OdpowiedzUsuńWygląda megaapetycznie i świątecznie :)
OdpowiedzUsuńAle piękny ten sernik! I z pewnością przepyszny!
OdpowiedzUsuńKurczę! To wygląda TAK APETYCZNIE! ♥
OdpowiedzUsuńMusimy koniecznie spróbować!
Tylko czy się uda i będzie wyglądać aż tak pięknie? :)
Pozdrawiamy cieplutko!
http://cieszsiechwila-ld.blogspot.com/
Czy może być coś piękniejszego niż takie ciacho? *.*
OdpowiedzUsuńPan Ciastek wymiata;) Serniczek wygląda mega apetycznie! Ilość orzechów w przepisie jest bardzo kusząca;)
OdpowiedzUsuńZa taką słodkość to bym się teraz dała pokroić
OdpowiedzUsuńSernik jak marzenie i jak zwykle wypieszczony do perfekcji:) przesympatyczna dekoracja dodaje uroku - jednym słowem - cudeńko:)
OdpowiedzUsuńSpokojnego Nowego Roku, bogatego w miłe wydarzenia, zdrowia i spokoju:)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda z pierniczkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńAle u Was orzechowo *.*
OdpowiedzUsuńKocham takie smaki! Sernik rewelacja :P