Cukier kokosowy (z palmy kokosowej) - Bio Planet
Dawno już nie proponowałyśmy Wam innych zamienników cukru.
Nie dawno udało nam się spełnić jedno z tzw. zachcianek czyli zakupić po
okazyjnej cenie cukier kokosowy. Jak wiecie nie wszystkie zamienniki cukru są
zdrowsze i lepsze a przeważnie dużo droższe. Jak jest z cukrem kokosowym? Czy
wysoką cenę rekompensuje smak? Przeczytajcie naszą opinię i zapraszamy do etykiety
„SUBSTANCJE SŁODZĄCE”.
Nazwa: Cukier kokosowy
Firma: Bio Planet
Skład: cukier kokosowy
(palmowy) 100% - certyfikowany składnik ekologiczny
Masa netto: 300g
Wartości odżywcze: 100g/ 377
kcal, tłuszcz – 0,4g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 93g w
tym cukry – 90g, białko – 0g, sól – 0,9g
Informacje dodatkowe: produkt
rolnictwa ekologicznego, produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i
inne orzechy, sezam, soję.
Sklep: eko sklepy
stacjonarne i internetowe
Cena: 10-13 zł (w promocji
6zł)
Nasza opinia
Właściwości: Cukier
kokosowy, nierafinowany jest uzyskiwany z pąków palmy kokosowej. W porównaniu
do innych cukrów ma niski IG tj.35, dlatego można go stosować w cukrzycy i
podczas kontroli wagi ciała. Posiada również wiele witamin (B1, B2, B3, B6 oraz
C) a także potas, magnez, cynk i żelazo. Mimo wszystko spożywany w nadmiarze
lub z innymi produktami o wysokim IG może wywołać odwrotne efekty!
Skład takiego cukru to
70-79% sacharozy, 3-9% glukoza oraz tyle samo fruktoza.
Wygląd: Wygląd cukru nas
nie zaskoczył, ponieważ wiedziałyśmy, że przypomina powszechnie już znany
cukier brązowy. Jednak cukier z palmy kokosowej jest drobniejszy, przypomina
mokry piasek a nie kryształki. Jego lepkie właściwości powodują wytwarzanie się
grudek, które bardzo łatwo rozkruszyć.
Smak: Zapach jest średnio
przyjemny, czyli taki melasowy ale nie on jest tutaj punktem programu. Jest nim
oczywiście smak, a jaki on jest? BOSKI! Chyba każdy wie jak smakuje cukier
brązowy, który określa się jako „karmelowy” ale po spróbowaniu cukru kokosowego
zdecydowanie właśnie jemu oddajemy tą etykietę. Na opakowaniu informują nas, że
jest pozbawiony kokosowego aromatu. Naszym zdaniem kokos jest tutaj delikatnie
obecny i świetnie zgrywa się ze słodkością i karmelowością :P Oprócz smaku
warto wspomnieć o kruchej konsystencji. Wspomniany wcześniej „mokry piasek”
przyjemnie rozpływa się w ustach i delikatnie chrupie (podobnie jak pudrowe
cukierki) w przeciwieństwie do cukru kryształowego , który jest dość twardy.
Podsumowanie: Długo
czekałyśmy na test tego cukru i w końcu go zdobyłyśmy. Jesteśmy bardzo
zadowolone z wydanych pieniędzy co jest dodatkowym plusem. Ten cukier wybornie
smakuje jako posypka do wszelkich puddingów, budyniów, deserów itd. Po
rozpuszczeniu się na powierzchni ciepłego deseru tworzy karmelowy płynny syrop.
Zdecydowanie będziemy po niego sięgać, gdy będziemy chciały jeszcze wzbogacić
nasz słodki wyrób posypując go takim cudeńkiem :)
Makowy budyń z cukrem kokosowym
Ocena: 6 pand
Czasem trzeba spełniać swoje zachcianki.. A co :D Jeśli o cukier chodzi to słyszałam ale nie widziałam i nie jałam żadnego produktu z jego dodatkiem ;) Cukru praktycznie nie używam w kuchni bo wolę naturalną słodycz ale to nie zmienia faktu, ze jest to bardzo ciekawy jego zamiennik :) Jednak przez smak nie nada się do wszystkiego :) Fajnie, że podałyście propozycje z jego wykorzystaniem ;)
OdpowiedzUsuńMy też cukru na surowo dużo nie używamy, praktycznie wcale, dlatego taka paczuszka starczy nam na dłuuugo :) Do budyniu pasuje IDEALNIE :P
UsuńMacie rację :) Pamiętam jak raz przez przypadek kupiłam kaszę jaglaną (w szpitalu jadłam żółtą kaszę na mleku i myślałam ze to jaglana a to była kukurydziana) i po ugotowaniu okazała się gorzka.. wyrzuciłam bo nie wiedziałam, ze trzeba ją opłukać. Dopiero rok może dwa lata temu dowiedziałam się jak prawidłowo ją przygotować i ją pokochałam :) Kasza gryczana to moja druga miłość :D
Usuń...........
Tak właśnie o to chodzi ale zapomniałam :) Dziękuję <3
Na dłużej pozostanie smak :) Z budyniem czekoladowym musi być pycha ;D
Widziałam kiedyś czekoladę z takim cukrem i właśnie zastanawiałam się, jak on smakuje. Brzmi dobrze, ale nie kupię tylko z tego powodu, że nie używam cukru (co w moim przypadku pewnie brzmi dziwnie).
OdpowiedzUsuńCiekawe czy w czekoladzie czuć, że użyto taki rodzaj cukru :)
UsuńJa też go bardzo lubię i właśnie ostatnio często posypuję nim owsianki czy placki ;)
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że jest mniej słodki niż zwykły trzcinowy, więc najlepiej sprawdza się właśnie jako dodatek wierzchni ;)
Tak, zdecydowanie będziemy używać go właśnie na surowo w taki sposób, do wypieków raczej będzie nam go szkoda :P
UsuńBardzo dekoracyjny cukier:)
OdpowiedzUsuńWiele razy chciałam go kupić i chyba się w końcu zdecyduję :D
OdpowiedzUsuńLubię smak brązowego cukru - ten miałby szansę go przebić!
OdpowiedzUsuńo matko ten cukier wygląda cuuudownie, szczególnie na tym puddingu... Już wyobrażam sobie jego smak *____* Udało Wam się go kupić za niezłą cenę... O jejciu... no cudo po prostu :3
OdpowiedzUsuńMiałyśmy mega szczęście :P Trzeba szukać w internecie dobrych promocji, bo można znaleźć niezłe okazje :D
Usuńuuu niepotrzebnie prowokujecie :)
Usuńpodpisuje się pod tą opinia! bardzo lubię ten cukier ;-)niestety nigdy nie widziałam go w promocji, a jest dość drogi. Okazjonalnie jako dodatek, posypka do deserów jak najbardziej polecam, ale jako zamiennik cukru do wypieków to raczej nie, bo szybko zbankrutujemy ;-(
OdpowiedzUsuńMiałyśmy szczęście, warto czekać i szukać okazji :) Zdecydowanie będziemy go używać właśnie jako posypki wtedy starczy nam na długo :)
UsuńCukier kokosowy znajduje się na mojej liście rzeczy do przetestowania (listy nie prowadzę jako takiej, a raczej zapamiętuję :D). Zawsze mnie ciekawił w związku z czym chciałam go bliżej poznać. Recenzja świetna, zawiera wszystkie niezbędne informacje!
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o sam produkty - cukier kokosowy to jednak ciągle cukier, o zbliżonej kaloryczności do cukru białego, jednak świetne jest to, że ma niski IG i jakieś witaminy. Dlatego w rozsądnych ilościach jak najbardziej produkt godny polecenia. Niestety, niektórzy uważają, że jak jest taki "fajny" i nieco zdrowy to można sobie pozwolić na więcej :( Szkoda, że smak kokosu nie jest tak bardzo wyczuwalny, nie ukrywam, że na tym zależało mi najbardziej :P Mimo wszystko jak będę miała okazję to na pewno się w niego zaopatrzę :) Pozdrawiam :)
Jak będziesz miała okazję go kupić najlepiej w promocji to nawet się nie zastanawiaj :) Na pewno znalazłabyś dla niego mnóstwo zastosować do deserów :) Wiadomo, że z niczym przesadzić nie można i umiar jest tutaj podstawą :D
UsuńPierwszy raz widzę taki cukier, z pewnością jest o wiele zdrowszy od tego zwykłego
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńNawet o takim nie słyszałam, więc dziękuję za info dziewczyny! Chętnie bym się skusiła na taki zamiennik, bo lubię wariacje na temat standardowych produktów. Pewnie jakby waliło kokosem tak, abym poczuła się jak na wyspie pod palmami byłabym jeszcze bardziej zadowolona, ale wybaczę słaby zapach skoro smak jest taki wspaniały. :D
OdpowiedzUsuńNajlepiej wymieszać go z wiórkami kokosowymi!!! Wtedy mamy połączenie idealnie nadające się jako posypka :D
UsuńO takim cudzie jeszcze nie słyszałam, nie próbowałam
OdpowiedzUsuńNie przepadam za smakiem kokosa, więc może to nawet i lepiej, że go nie czuć zbytnio :D
OdpowiedzUsuńUbóstwiam ten cukier! Nawet zapach, a jak widzę Wasz budyń z moim ukochanym makiem, zaczynam myśleć o świętach...
OdpowiedzUsuńSerio, my ten budyń najchętniej zjadłybyśmy jako przystawkę przed Wigilią xD
UsuńPo prostu go uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że ponad 10 zł za 300 gramów to cena wysoka, ale ja nie używam za wiele cukru (ostatnio zrezygnowałam zupełnie ze sztucznych słodzików na rzecz cukru brzozowego oraz trzcinowego, które także tanie nie są) więc może się skuszę jak uda mi się go gdzieś dorwać.
OdpowiedzUsuńMy też cukru na surowo dużo nie używamy, praktycznie wcale, dlatego taka paczuszka starczy nam na dłuuugo :)
UsuńNo to mnie teraz oczarowałyście. Po pierwsze ten cukier - jestem zachwycona i chętnie bym władowała palucha w taką torebkę, aby jak najszybciej go spróbować. Po drugie - budyń makowy ??!!!!! Niebo, nie wpadłam na to jeszcze sama i myślę, że pomysł mi się bardzo bardzo bardzo podoba, b w grudniu zawsze szaleję za makiem - nawet makowców robię o kilka za dużo na święta, aby je pomrozić, a potem wcinać w styczniu jeden za drugim :}
OdpowiedzUsuńNasze paluchy też tam od razu w tej paczce wylądowały :P A ten budyń najchętniej zjadłybyśmy jako przystawkę przed Wigilią xD Na makowce naszej mamy też już zacieramy ręce :P
UsuńNawet nie wiedziałam, że tak owy cukier jest:) Przyznam , że ciekawy produkt;)
OdpowiedzUsuńJejku,chciałbym go spróbować,na pewno zagościły u mnie w diecie,jakbym go gdzies widziała,to kupie.beda u was wypieki z użyciem tego cukru?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, bo do wypieków używamy głównie ksylitolu. Ten cukier jest mega pyszny na surowo jako posypka, więc w taki sposób go będziemy wykorzystywać i wiemy, że starczy nam na długo :)
Usuńjakos nigdy nie mam odwagi po niego siegnac :'D
OdpowiedzUsuńBądź odważna, nic nie tracisz :D
UsuńWidziałam ostatnio ten cukier, ale z innej firmy i zastanawiałam się czy jest wart kupna :)
OdpowiedzUsuńMam mętlik w głowie. Jednak osoba mówiła, że cukier kokosowy jest niedobry. Wy za to mówicie, że dobry. Teraz sama nie wiem co myśleć.
OdpowiedzUsuńW takim razie sama musisz się przekonać :P Innej rady nie mamy ;)
UsuńDodany do deseru bez dwóch zdań wygląda obłędnie, ale tak na co dzień by mi się nie przydał. Jedyny cukier, który mam w domu, to ten z saszetek zakoszonych z kawiarni. No i słodzę tylko pojawiającym się raz na rok gościom, bo sama nie używam. Wystarczy mi białej śmierci ukrytej w słodyczach, które szamam ;)
OdpowiedzUsuńMy też używamy go tylko do posypki na desery czy ciasteczka :D W innych przypadkach nie jest nam potrzebny ;)
UsuńUwielbiam go!!! Chociaż trzeba pamiętać, że choć indeks niski to kaloryczność porównywalna z cukrem białym :/ ale co tam! Jest idealnym dodatkiem do kawy, ciast, ciasteczek i deserów - taki brûleè bez palnika Wam wyszedł :D
OdpowiedzUsuńNo wiadomo, że umiar tutaj jest bardzo ważny ;) Gwarantujemy, że ten budyń był o wiele lepszy niż jakieś tam brulee :P
UsuńA zaledwie trzy dni temu zabrakło mi go do zrobienia ciasteczek i zastanawiałam się, czy warto kupić :D Chyba żal byłoby mi go topić w ciastkach, kiedy tak pięknie rozpływa się na deserach, dziękuję za recenzję! ;)
OdpowiedzUsuńA widzisz jak wyczułyśmy :D Wymieszany na przykład z wiórkami kokosowymi stanowiłby posypkę idealną! :D
UsuńNie używam cukru, ani żadnych słodzików, zamienników.
OdpowiedzUsuńAle ten cukier może być ciekawy jako dekoracja :)
Widziałam go kiedyś w sklepie, może się skuszę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńaż można zacząć słodzić herbatę taki cukrem:)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować cukru kokosowego, ale nigdy go w sklepie nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńMuszę poszukać i wypróbować, przy takiej ocenie grzechem było by tego nie zrobić! :P
oo łał nawet nie wiedziała że taki istnieje:) wygląda fajno faktycznie jak mokry piasek z plaży:P
OdpowiedzUsuńja cukru raczej nie używam wolę miód :)
OdpowiedzUsuńMuszę go mieć! :)
OdpowiedzUsuńTen cukier wydaje się strasznie fajny. Szkoda tylko, że tyle kosztuje.
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam że istnieje takowy, ja właściwie nie używam cukru ale mojemu słodkiemu Panu nabędę, ciekawa jestem czy mu będzie odpowiadał.
OdpowiedzUsuńnie znałem, nie słyszałem wcześniej, bardzo zachęcająco wygląda rozpuszczony, zaciekawił mnie ten produkt
OdpowiedzUsuńMniam, mniam budyń na wszystkie możliwe sposoby:)
OdpowiedzUsuńCo powiesz na budyń jako przystawka na Wigilii? :P
UsuńTakie cukru jeszcze nie próbowałam. Ba, nawet nie wiedziałam, że taki istnieje. Ja najczęściej używam zwykłego cukru, albo cukru trzcinowego :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale skoro Wy wyczułyście koksową nutę to ja… Ech. :C
OdpowiedzUsuńAle była bardzo słaba ;)
UsuńTo prawda jest świetny ten cukier
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze, ale skoro mówicie, że dobry to Wam ufam i chyba kupię :3
OdpowiedzUsuńSpróbujemy udźwignąć to zaufanie :D
UsuńO cukrze kokosowym to ja już chyba czytałam tonę informacji, tonę recenzji, tonę dyskusji na forum i coraz bardziej chcę go mieć! :D
OdpowiedzUsuńOoo super, przydałby mi się taki :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że cukier to cukier... Oczywiście z chęcią tego spróbuję, bo interesuje mnie smak.
OdpowiedzUsuńA jednak cukier cukrowi nierówny ;) :P Jednak o umiarze trzeba pamiętać ;)
UsuńNigdy nie próbowałam, ale może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńSkoro dostał 6 pand, to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńMoja tymczasowa praca nie pozwala na zakup tego ekskluzywnego produktu. Chociaż nie powiem, bo za sześć złotych warto kupić. :)
OdpowiedzUsuńSam widzisz, że takiej okazji nie mogłyśmy zmarnować :D
UsuńPromocyjna cena jest ekstra, gdybym miała dostęp do tego cukru w tej cenie, to porzuciłabym dla niego ksylitol :)
OdpowiedzUsuńU nas ksylitol ma stałe miejsce w wypiekach :D Ten cukier jest idealnym dodatkiem do deserów :)
UsuńTo ja go muszę poszukać w sklepach ;) Już mam przepis na ciasteczka w którym go wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPoszukam go w sklepach, bo mnie zachęciłyście :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego cukru, a pewnie ma ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńO jeny, nie słyszałam o takim cukrze :)
OdpowiedzUsuńFajny ten cukier! Kurczę! Nie wiedziałam nawet o jego istnieniu! :P
OdpowiedzUsuńZaskakujecie, naprawdę ;) Nie wiedziałam, że taki cukier jest, musi lepiej smakować od tych tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńMuszę znalesć i wypróbować
OdpowiedzUsuńTo zabrzmi trochę strasznie, ale jak ten cukier smacznie wygląda :D Ostatnio gdy sypałam koleżance do herbaty resztkę Muscovado, tego co wygląda jak błoto, to przy okazji go spróbowałam i stwierdziłam że kurczę, niebezpiecznie dobry on jest xD
OdpowiedzUsuńHaha, nas też czasem takie rzeczy przerażają bo w takich sytuacjach nawet Ci co zarzekają się, że cukru w ogóle nie używają, po spróbowaniu takiego cudeńka niebezpiecznie często maczają w nim palec (jak w naszym przypadku xD).
Usuńnigdy nie miałam takiego cukru :D
OdpowiedzUsuńA gdzie można ustrzelić taką fajną promocję? :)
OdpowiedzUsuńTzw. Black Friday również miał miejsce w sklepach internetowych. W jednym z nich była promocja na niektóre produkty :) Bardzo się cieszymy, że takie cacko mogłyśmy dostać za połowę ceny! Pewnie szybko to się nie zdarzy ponownie xD
UsuńNarobiłyście mi smaka na ten cukier, bardzo mnie zaciekawił. Szkoda, że takie produkty są drogie, ale do posłodzenia kawy, chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńGdzie Wy takie ciekawe rzeczy znajdujecie?
OdpowiedzUsuńPo prostu mamy oczy szeroko otwarte na ciekawe produkty :) Lata praktyki spowodowały, że różne perełki wypatrujemy już z daleka :D
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ten cukier! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go! Jest pyszny na wegańskim kasztanowym creme brule <3
OdpowiedzUsuńWegańskie kasztanowe creme brule już brzmi cudownie a co dopiero kiedy się go połączy z cukrem kokosowym! :D BOMBA smaków :D
UsuńCukier kokosowy kupiłam już jakiś czas temu i tak sobie leży jeszcze nie otwarty. Muszę pomyśleć nad jakimś deserkiem:)
OdpowiedzUsuńNie widziałam jeszcze takiego cukru w sklepach w których bywam, ale chętnie kupiłabym:))
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu, świetnie smakuje z kawą.
OdpowiedzUsuńCukier inwertowany to specjalny rodzaj cukru, którego właściwości są zmienione w procesie inwertowania. Proces ten polega na rozszczepieniu sacharozy na glukozę i fruktozę, co powoduje, że cukier staje się bardziej składnikami cukru owocowego. Cukier inwertowany ma lepszą rozpuszczalność i słodkość niż zwykły cukier, dlatego jest często stosowany w przemyśle spożywczym, szczególnie w produkcji lodów, słodyczy i napojów. Cukier inwertowany jest również bardziej odporny na krystalizację, co jest istotne przy produkcji syropów i słodkich sosów.
OdpowiedzUsuńSyrop cukru inwertowanego to cenny składnik w przemyśle spożywczym, stosowany ze względu na swoje właściwości słodzące i wilgotnościowe. Syrop ten jest często wykorzystywany w produkcji pieczywa, lodów oraz różnorodnych słodyczy, gdzie jego zastosowanie zapewnia miękkość, lepkość oraz stabilność produktów.
OdpowiedzUsuń