Chlebek gryczany z suszonymi pomidorami (bez mąki, glutenu, vegański)

Dziś nie będzie słodkiej niedzieli... za to proponujemy Wam przepyszny chlebek z kaszy gryczanej bez ani grama mąki. Użyte składniki powodują, że chlebek nie tylko ciekawie wygląda ale również ma wspaniały smak oraz mnóstwo zdrowych właściwości. Jedna kromka nada wiele energii oraz nasyci na długi czas. Bardzo polecamy wypróbować nasz przepis tak dla odmiany jeśli znudził się Wam  tradycyjny chleb czy znów ta sama bułka ;) 
Przepiękną deseczką wygrałyśmy w konkursie a tak pięknie ozdobiło ją grawerujemy.pl :)







Składniki (keksówka dł: 23 cm):
-80g suchej kaszy gryczanej (u nas biała) + 1,5 szkl. wody
- ½ szkl. słonecznika
- ¼ szkl. pestek dyni
- ¼ szkl. ziaren lnu
-5 łyżek lnu mielonego
-2 łyżki łupin babki plesznik
-1 łyżeczka soli
-70g suszonych pomidorów z zalewy z czosnkiem
-zioła prowansalskie: oregano, bazylia, majeranek
-czarnuszka (posiekana lub zmiażdżona w moździerzu)
-15g oleju kokosowego
- ¾ szkl. wody

Kaszę najlepiej ugotować kilka godzin wcześniej w 1,5 szkl. wody.
Słonecznik i pestki dyni uprażyć na patelni i zostawić do wystygnięcia. W ¾  szkl. ciepłej wody rozpuścić sól i olej kokosowy. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, zalać wodą z olejem i solą, wymieszać. Przełożyć wszystko do formy, w której chlebek będzie pieczony (lekko ubić) i zostawić na godzinę do napęcznienia składników. Piec w 180’C ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć chlebek z formy i ułożyć go górą do dołu na większej blaszce i piec kolejne ok 30 minut. Studzić chleb przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
(Piekłyśmy w małej, jednorazowej formie aluminiowej) 

__________________________________

110 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie chlebki, musi być cudowny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nie wyobrażam sobie chleba bez mąki. Kocham żytnie i twarde, a ten wydaje się taki... taki inny. Nie, żebym zaraz próbowała go upiec (lenistwo, pewnie by nie wyszedł), ale... przyznam, że przepis straszliwie ciekawy!

    A i zdjęcia ładne i smakowite. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłyśmy chlebek z samych ziaren ale kasza nadała fajnej wilgotności :) Jeżeli jeszcze takiego nie próbowałaś to warto spróbować i się przekonać czy zasmakuje :)

      Usuń
  3. Ta deska to odjazd, coś wspaniałego :) Zazdroszczę :) Gratuluje wygranej :) A chlebek bomba !! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że podobny chlebek zrobię całkiem niedługo, jedynie pominę to pomidory. Wygląda cudownie i bogato ;) Takie bogate w ziarna chleby lubię najbardziej, a to, że jest zrobiony z kaszy gryczanej i nie zawiera glutenu sprawia, że podoba mi się jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory tutaj akurat nadały fajnego smaku ale oczywiście można je pominąć :) Kasza nadała fajnej wilgotności ale następny razem dodamy jednak palonej, bo wtedy bardziej czuć gryką a na tym też nam zależy :)

      Usuń
  5. Ale pyszności ♡
    Nie sądziłam, że macie parkową deskę do krojenia :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Niechże ja kupię te wszystkie składniki ! ..
    Chlebek wygląda ślicznie i na bank smakuje, oomnomnom, niebiańsko :) Sam fakt, że jest na kaszy gryczanej pobudza moje ślinianki :) Dobra robota moje drogie, as always!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to gdyby nie fakt, że każdy chciał chleba spróbować to nawet byśmy go na kromki nie kroiły tylko paluszkami rozdzierały, taki był dobry :D Ale dla osób, którzy wolą wyraźniejsze smaki muszą po swojemu go przyprawić :)
      Dziękujemy :*

      Usuń
  7. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią, a chleb wygląda po prostu wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobny chlebuś już piekłam, ale rodzinka odmówiła współpracy przy konsumpcji:D
    gratuluję wygranej, a nagroda świetna- macie wyjątkową deseczkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łe to nasza z chęcią próbowała i zachwalała :D
      A Tobie chociaż smakował? :)

      Usuń
  9. Pyszny! Mam już od pewnego czasu smak na taki chlebek bez mąki, ale jakoś nie mogę się zabrać za jego przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ bogato nadziany chlebek:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Po takim Waszym chlebku już nigdy więcej nie poszłabym do żadnej piekarni. :-) Tylko podbierałabym Wam kromeczki! :* Wygląda przepysznie, uwielbiam takie ciężkie chlebki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciężkie chlebki jak je nazwałaś niesamowicie sycą i naprawdę starczy kromka aby zaspokoić głodek :) Tylko, że jest tak dobry, że trudno poprzestać na jednej :)

      Usuń
  12. Chlebek wygląda bajecznie :D
    Jeśli tak smakuje, jak wygląda, to ja chcę kromeczkę na drugie śniadanko.
    Deseczka wymiata - suuuuuper :)
    A zdjęcie też cudne. Ta niebieska wstążeczka i całość... no po prostu pięknie.
    Dziewczyny na moim blogu spełniłam wasze życzenie z poprzedniego komentarza. To był przypadek, ale zawsze jednak co życzenie, to życzenie. Mówicie, macie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest OBŁĘDNE. Wiem, że już kiedyś wspominałam o tym w kontekście tortów i doskonale pamiętam, co mi odpisałyście, ALE opinię mą ponowię: powinnyście to sprzedawać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kto wie jak nasze życie się ułoży :P Przynajmniej jakiś pomysł na biznes jest :P

      Usuń
  14. Nigdy nie piekłam chleba, czy to jest dziwne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też długo żadnego nie piekłyśmy ale jak już pierwszy bochenek za nami to potem idzie z górki :D

      Usuń
  15. Taki chlebek zawsze chciałam zrobić ale jakoś nigdy nie mogłam się za to zabrać :D A Wasz tak cudownie wygląda ,że chyba w końcu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz chrupać ziarenka to ten chleb jest dla Ciebie :D Ale dla osób, którzy wolą wyraźniejsze smaki muszą po swojemu go przyprawić :)

      Usuń
  16. No widzę firmową deseczkę-fajna:)a chlebuś pełen zdrowych produktów:)

    OdpowiedzUsuń
  17. moja Natalia pewnie by uwielbiała, jednak ja nie toleruję suszonych pomidorów

    OdpowiedzUsuń
  18. moja Natalia pewnie by uwielbiała, jednak ja nie toleruję suszonych pomidorów

    OdpowiedzUsuń
  19. No proszę jaki super chlebuś :-) zjadłabym kromeczkę z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie to co na zakwasie ale może kiedyś i taki nam się uda :D

      Usuń
  20. Pyszna i niezwykle zdrowa propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam taki :) chociaż u Was jeszcze zagościła w nim kasza...to ciekawa propozycja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale następnym razem dodamy zwykłą paloną, żeby bardziej było ją czuć, bo na tym nam najbardziej zależy :)

      Usuń
  22. Jest genialny! :) Bardzo lubię takie ziarniste chlebki.

    OdpowiedzUsuń
  23. Chętnie bym taki spróbowała, ciekawa jestem jak samkuje. Macie przepiękną deskę do krojenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniały chleb. Nic dodać, nic ująć - tylko jeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale piękna ta deseczka :)
    Chlebek znakomity no i bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  26. Genialny ten chlebuś! Świetny pomysł! Uwielbiam takie naładowane ziarnami pieczywo :) A deseczka niezwykle urocza - sama bym z takim logo przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też takie chleby uwielbiamy, bo człowiek po zjedzeniu kromki jest bardzo długo syty :) No i uwielbiamy chrupać :D
      Deska piękna ale bardziej do ozdoby, bo aż żal używać do krojenia :D

      Usuń
  27. Wspaniały przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Chlebek wygląda jak przepyszny baton :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrawny duży baton :D Następnym razem będzie wersja na słodko :)

      Usuń
  29. COŚ DLA MNIE <3 poprosze wiecej takich fajnych przepisow bez glutenu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że trafił w Twój gust :) Zdecydowanie większość wypieków u nas jest bezglutenowych, po za drożdżowymi wypiekami, bo z nimi inaczej się nie da :)

      Usuń
  30. zapisuję w ulubionych, zwłaszcza, że bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Moja mam czasami przynosi podobny chlebek do domu. Waży z kilogram i kosztuje 10 zł. Boski jest <3

    OdpowiedzUsuń
  32. bardzo lubię takie chlebki bez mąki i na pewno wypróbuję przepis jak wrócę z urlopu. Takiego gryczanego jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz ten charakterystyczna smak gryki to najlepiej użyj zwykłej palonej, bo jest intensywniejsza :) My też tak następnym razem zrobimy :)
      I koniecznie zdaj później relacje z konsumpcji :)

      Usuń
  33. z kaszą gryczaną nigdy nie probowałam, ale takich chlebki to ja mogę jeść już bez żadnego zbędnego dodatku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, wystarczy kromkę schować do torebki i w przerwie sobie po kawałku chrupać :) Chociaż z serkiem wiejskim też był mega pyszny :P

      Usuń
  34. Bardzo ciekawy przepis, a jakie smakowite zdjęcia..mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Chlebek udany, ale czy dla tych (myślę o sobie), którzy nienawidzą kaszy gryczanej jest jadalny? Fajna deska do krojenia:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My ubóstwiamy smak kaszy gryczanej i tutaj byłyśmy trochę niezadowolone, bo nie było praktycznie jej czuć. Ale to dlatego, że użyłyśmy niepalonej kaszy. Także my następnym razem dodamy zwykłej palonej ;) Jednak jak nie chcesz ryzykować to spokojnie możesz użyć np. kaszy jaglanej :)

      Usuń
  36. ooo gratuluję, zasłużyły tak utalentowane słodziaki jak wy na wygraną, pewnie zmiażdżyłyście konkurencje! Bezlitosne jesteście z drugiej strony xDD A chlebek cudowny *____* Jeszcze gryczany! Poczęstujecie kromeczką? <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie była to co prawda główna nagroda (wtedy wygrałybyśmy wałek z grawerem) ale ta deseczka też jest śliczna :)
      Częstuj się, szczególnie jeśli lubisz kaszę gryczaną :)

      Usuń
    2. A więc częstuję się bezwstydnie bo za nią przepadam! :D Śliczna!? Jest kawaii! :D

      Usuń
  37. super chlebek :) i do tego bezglutenowe, w sam raz dla nas. Bomba! spróbuję córę nakarmić :P Pozdrawiam i gratuluję wygranej - super deseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bogaty ten chlebek - lubię taki. Moja teściowa podobny robi. Ale z suszonymi pomidorami jeszcze nie jadłam - pyyychaaa :}

    OdpowiedzUsuń
  39. Piękny chlebek, lubię duże ilości ziaren:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ale wspaniały chlebuś! I ma jeszcze moje ukochane suszone pomidory <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Mniej-więcej taki chlebek kupują mi dziadkowie, kiedy do nich przyjeżdżam. :) Do tego ten ciekawy dodatek suszonych pomidorów - to musi być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Świetnie wygląda ten chlebek :) Ja ostatnio jadam żytni ze słonecznikiem i jest bardzo sycący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantujemy, że jak się zje kromkę naszego chleba to nie dość że jest co w nim gryźć to jeszcze syci na długo :D

      Usuń
  43. Chętnie sprobuję, bo zawsze szukam coś zrowego :) I pięknego, jak ten chlebik :)

    Brzydki Ptak Blog

    Zapraszam do udziału w konkursie "Back to School"
    http://brzydkiptak.blogspot.ru/p/konkurs-back-to-school.html

    OdpowiedzUsuń
  44. łała, macie deseczke z własnym logo, ale super:D noo chclebek fajny, same ziarna do chrupania:)
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Deseczka super:) chlebek wyglada obłednie kiedys sama tez podobe piekłam chyba trzeba wrócic:) do dietki;) a ciesze sie ze żyjecie po testach moich diy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żyjemy, żyjemy a nasza skóra ma się cudownie :D

      Usuń
    2. cieszy mnie to niezmiernie i mam nadzieje ze tak pozostanie:)

      Usuń
  46. Nie lubię ani chlebów ziarnistych, ani suszonych pomidorów, ale ten chlebek wygląda tak cudownie apetycznie, że ślinka mi cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no to tym bardziej jesteśmy zadowolone, że chociaż cieszy oko :D

      Usuń
  47. zrobię zrobię tytlko bez ziół i pomidorków, bo miód chcę posmarować, wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za jakiś czas pojawi się u nas wersja na słodko takiego chleba, z suszonymi owocami i kaszą jaglaną i nam wyszedł jeszcze lepszy niż ten :P

      Usuń
    2. Taki na słodko też chętnie zrobię. W sumie jakby zrezygnować z ziół na rzecz cynamonu i pomidorów na rzecz suszonych owoców to czemu miałoby nie wyjść :)
      A mam pytanie, czy ten olej kokosowy czuć? bo taki chleb z kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi też mógłby być fajny ale jeśli czuć kokos z oleju to ciekawe jak się łączy z pomidorami i przyprawami :P Sandra :)

      Usuń
    3. Oleju kokosowego (mimo, że nie był rafinowany) nie czuć niestety lub stety :P

      Usuń
  48. Czaje się i czaje na taki podobny chleb, ale jakoś efektu końcowego nie widać :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Wow! Wygląda przepysznie! Muszę zapamiętać przepis! melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  50. Wyglada świetnie, mam ochotę go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Interesujący przepis. Muszę kiedyś spróbować.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  52. Taki chlebek mogłabym jeść. :-)

    OdpowiedzUsuń
  53. na pewno spróbuje brzmi super tym bardziej, że uwielbiam wszystko z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Wygląda apetycznie, schrupałabym sobie ten chlebek :))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  55. Chlebek samo zdrowie, tylko mój zatruty ząb mógłby go nie polubić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak w takim stanie chlebek z ziaren nie jest wskazany :(

      Usuń
  56. Widziałam taki kiedyś w piekarni, ale nigdy nie próbowałam, a tym bardziej nie robiłam takiego sama :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Piękny ten chlebek i bardzo zdrowy. Na kolację od razu zjadłabym kilka kromek bez żadnych wyrzutów sumienia =D

    OdpowiedzUsuń
  58. Pyszny chlebek a deseczka świetna :D

    OdpowiedzUsuń
  59. Pyszny i zdrowy chlebek! :) Wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Chlebek wygląda zdrowo, pięknie i apetycznie :) Na bank będzie mi smakował jeśli mi wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger