Naturalny słód ryżowy - Sunfood
Oto nasz wpis numer 100! Mamy nadzieję, że częstotliwość ich dodawania nie spadnie a odbiorców będzie przybywać :)
Wracając do recenzji. Miałyśmy to szczęście, że udało nam się nawiązać współprace ze sklepem internetowym Biolada. Otrzymałyśmy dzięki ich uprzejmości 3 nietypowe produkty, których nigdzie nie mogłyśmy dostać. Jednym z nich jest słód ryżowy, który już nie raz widziałyśmy w składzie słodyczy bez białego cukru.
Wracając do recenzji. Miałyśmy to szczęście, że udało nam się nawiązać współprace ze sklepem internetowym Biolada. Otrzymałyśmy dzięki ich uprzejmości 3 nietypowe produkty, których nigdzie nie mogłyśmy dostać. Jednym z nich jest słód ryżowy, który już nie raz widziałyśmy w składzie słodyczy bez białego cukru.
Dodatkowo zachęcamy do polubienia naszej strony na Facebooku dzięki, której będziecie na bieżąco z postami. Czasem także możecie mieć wpływ na wybór pojawiających się recenzji. No i w ogóle pandy umilą Wam czas! :D
Nazwa: Naturalny słód ryżowy
Firma: Sunfood
Skład: pełnoziarnisty brązowy ryż,
podkiełkowany jęczmień, woda
Masa netto: 415g
Wartości odżywcze: brak informacji
Informacje dodatkowe: Naturalny słód ryżowy, może być używany do
napojów, ciast i innych wypieków oraz deserów.
Sklep: Biolada
Cena: 19 zł
Nasza opinia
Wygląd: Standardowy
słoiczek wypełniony ciemnym syropem. Napisy na etykiecie świadczą o tym, że
mamy do czynienia z produktem czeskim. Na szczęście na stronie Biolada dostępne
są podstawowe informacje po polsku, także nie musimy się męczyć ze słownikiem
:P Słód ma bardzo ciemną barwę z odcieniem brązu a konsystencje między miodem a
karmelem, czyli jest gęsty i ciągnący.
Właściwości: Słody zbożowe
są bardzo często stosowane jako o wiele zdrowszy zamiennik cukru. Oprócz
charakterystycznego, bogatego smaku są one naturalnym
źródłem witamin z grupy B oraz mikroelementów.
Słody SUNFOOD nie zawierają dodatków chemicznych i barwników. Wysoka
koncentracja słodów sprawia, że są one bardzo wydajne. To także doskonały
roślinny zamiennik miodu. Słód z pełnego ziarna ryżowego,
zawierający złożone węglowodany, stanowi źródło energii, która wytwarza się
powoli, ale i długo się utrzymuje, nieznacznie
podnosząc poziom cukru we krwi. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek.
Smak: Jeśli ktoś miał kiedyś do
czynienia z melasą z karobu to zapach mają bardzo podobny. W pierwszej
kolejności czujemy aromat palonego cukru a następnie charakterystyczną woń jak
przy melasie z karobu właśnie. Słód nie jest intensywnie słodki, sądzimy, że będzie
idealnym dodatkiem do wszelkich deserów, a czy do wypieków też się nada to
dopiero zobaczymy ;) Na samym początku bardzo przypomina miód, jednak nie
zostawia po sobie mdlącego smaku, który nam w miodach właśnie przeszkadza i
przede wszystkim słodycz nie drapie w gardło tylko delikatnie się rozpływa po
podniebieniu. Za to słód otrzymuje od nas ogromnego plusa.
Podsumowanie: Póki co
otwarłyśmy słoiczek aby spróbować sam smak słodu bez dodawania go do
czegokolwiek. Jednak już wiemy, że zniknie on tak samo szybko jak syrop klonowy
dodawany do owsianek, budyniów, serka wiejskiego itp. Jeszcze co nieco
zostawimy na sprawdzenie, czy nadaje się do wypieków, więc spodziewajcie się
jakiegoś przepisu z jego wykorzystaniem.
Ocena: 6 pand
Skoro jest 6 pant to trzeba go koniecznie spróbować ! :)
OdpowiedzUsuńJa nie słodzę w ogóle ale gdybym już miała to robić to pewnie wybrałabym właśnie coś tego typu - jakiś zdrowszy zamiennik. :-) Ciekawy produkt!
OdpowiedzUsuńwow, pierwszy raz widzę to cudo na oczy, słyszałam ale nigdy nic poza tym, ciekawe nie powiem ^^ 100!? wszystkiego najsetniejszego kochany blogusiu :D
OdpowiedzUsuńOby było ich więcej i więcej :D Dziękujemy :*
Usuńi będzie, my już czytelnicy tego dopilnujemy ^^ :*
UsuńNie próbowałam nigdy a chciałabym, chciała.... wyobrażam sobie ten smak, bo kolor jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki produkt, skoro jest zdrowszy od cukru to warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak: brzmi ciekawie, ale to jeden z tych produktów, których prawie na pewno nigdy nie kupię.
OdpowiedzUsuńA szkoda, bo czasem niespodziewanie można odkryć zupełnie nowe smaki :D
UsuńMam od Biolady słód kukurydziany i jest równie smaczny :)
OdpowiedzUsuńSłodu kukurydzianego też jesteśmy bardzo ciekawe :) Przede wszystkim tego czy jest słodszy od ryżowego :P
Usuńgratuluje 100 wpisu:) mam to coś w lodówce i nie wiem co z tym zorbic myslam ze jakaś maseczke zrobię:) melasy nie lubie ale syrop klonowy bardzo)
OdpowiedzUsuńW takim razie zrobimy wymianę :D Ty pokażesz jak zrobić maseczkę ze słodem a my wstawimy jakiś łatwy przepis na jego wykorzystanie w wypieku, ok? :P
Usuńok:)
UsuńA to ciekawy produkt :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze nie spotkałam się z takim słodem, ale brzmi zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu rozważam kupno i czuję się przekonana :)
OdpowiedzUsuńCzy melasa z karobu przypomina w smaku melasę z trzciny cukrowej?
A dobre pytanie, bo nigdy nie jadłyśmy melasy z trzciny cukrowej :P Ale wnioskujemy, że melasa z karobu jest mniej słodka i przede wszystkim posiada specyficzny smak samego karobu. Jednak głowy uciąć nie damy xD
UsuńKolejnych 100 udanych wpisów:) Pychotka:)
OdpowiedzUsuńO to jest coś dla mnie! Musze sobie coś takiego zakupić, aby chodź trochę osłodzić sobie życie :)
OdpowiedzUsuńMoże to być dobre rozwiązanie dla Ciebie :D Z bananami może szczególnie dobrze smakować xD
UsuńP.S. Oczekuj specjalnego wpisu dla Ciebie w niedzielę :)
Ciekawa jestem, co to, bo nigdy nie używałam ;) Klonowy syrop - a i owszem.
OdpowiedzUsuńwstyd się przyznać, ale nie słyszałam nawet o takim wynalazku wcześniej, więc tym bardziej mnie zaciekawił. Syrop klonowy uwielbiam wręcz, pewnie i słód ryżowy do racuchów zajadałbym z wielkim apetytem:)
OdpowiedzUsuńMimo, że syrop klonowy ma zupełnie inny smak a do tego jest mega słodki to sądzimy, że ten słód ryżowy idealnie nadałby się do, któregoś z twoich deserów i wypieków :)
UsuńFajnie wiedzieć, że istnieje coś takiego na rynku :)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie, ale nie jestem w pełni przekonana. Próbowałam już syropu z agawy i ksylolitu i oba były meh, więc pozostaje przy cukrze, miodzie i syropie klonowy
OdpowiedzUsuńPo ostatnim maśle sezamowym słodzonym syropem z agawy wnioskujemy, że sam ten syrop też by nam nie smakował, ma specyficzną nutę. Ksylitol uwielbiamy, bo jest bardzo podobny do zwykłego cukru. Miodu nie lubimy ale o tym już pisałyśmy kilka razy, natomiast syrop klonowy jest genialny ale mega słodki, więc tutaj słód ryżowy wygrywa z dużą przewagą według nas :)
Usuńoo coś nowego:)nie słyszałam o tym nigdy, ale wygląda całkiem smacznie:)
OdpowiedzUsuńMagda:)
Nie próbowałam, ale wygląda smakowicie - słodko i lepko ;) Ciekawe czy zasmakowałby mi bardziej niż mój dotychczas ulubiony syrop klonowy ;)
OdpowiedzUsuńSyrop klonowy ma to do siebie, że jest maksymalnie słodki a ten słód ma idealnie wyważoną słodycz ;) Nam osobiście smakuje bardziej ten słód :)
UsuńHmm... To biorąc pod uwagę, że pod względem smakowym sporo nas łączy, powinnam ten słód koniecznie spróbować, bo być może zajmie miejsce syropu :P
UsuńNo i to się nazywa naturalny i zdrowy słodzik! :) Super produkt. Nie wiedziałam, że słody można kupić w takiej formie.
OdpowiedzUsuńMy też nie, dlatego tak bardzo cieszymy się z tej współpracy :D
UsuńNawet nie wiedziałam, że taki istnieje. Ciekawy produkt :-)
OdpowiedzUsuńNigdy o tym nie słyszlam. ciekawe:)
OdpowiedzUsuńps: dziekuję za komentarz i zapraszam częściej:)
Bardzo ciekawy produkt, pierwszy raz o nim słyszę :)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedzialam ze takie cos istnieje :D
OdpowiedzUsuńNie mogę go nigdzie dostać, a już od dłuższego czasu na niego poluję... :(
OdpowiedzUsuńByłyśmy w tej samej sytuacji, ten sklep przyszedł nam z pomocą :) Mają tam jeszcze inne słody warte uwagi :)
UsuńNa Waszym blogu pojawiają się coraz to ciekawsze produkty ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy to duży komplement :D
UsuńGratuluję 100! Oby tak dalej 😝
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś melasę ale zupełnie mi nie zpasowała 😔👎
Hej kochane, u mnie konkurs, zapraszam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń100 wpisów - masa pracy :) Gratuluję Wam, życząc przy okazji kolejnej setki, dwóch, trzech... setek również :)
OdpowiedzUsuńCo do słodu, nigdy nie miałam styczności i przyjemności.. Cieszę się z Waszej nowej współpracy, dzięki temu już na dzień dobry zobaczyłam produkt o którym nie miałam zielonego pojęcia :)
Hm...nie wiem czy bym się do takiego cuda przekonała. Stevia i inne zdrowe słodziki mi nie podchodzą, ale może to by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńSądzimy, że byłby to wspaniały dodatek do twoich miseczkowych śniadań :D My już jesteśmy po pierwszej kaszce mannie z tym cudeńkiem :D Było pysznie i karmelowo :)
UsuńGratulacje i życzę wytrwałości :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy produkt a skoro aż 6 Pand to warty wypróbowania.
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałam się z tym produktem, a muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper, że dostałyście coś, co naprawdę Wam się przyda. Mi taki słód byłby jak pięść wycelowana w oko, bo ani nic nie słodzę, ani słodzić czy piec nie planuję. Miodu nie lubię, a zdecydowanie mi się z nim kojarzy, syropu klonowego nie jadłam, ale chciałabym kiedyś na amerykańskich naleśniorach, normalka. Gdybyście zostawiły słoik na zimy, mogłybyście upiec kolejne pieerniczki albo pierniko-brownie. Ale na bank nie doczeka, za długo (u mnie by doczekał i miliona kolejnych zim, mogę Wam go przechować ;)).
OdpowiedzUsuńNa 100% nie doczeka, bo już dzisiaj 1/4 słoiczka wyparowała a planów na jego wykorzystanie mamy dużo :D To nic, sklep ma jeszcze kilka innych słodów i syropów także na zimę jakiś słoiczek na pewno będziemy zamawiać, bo faktycznie możemy już sobie na dobre miód odpuścić :D
UsuńO ciekawe ! Chętnie bym to wypróbowała :D Jak już widzę 6 pand - komplecik, komplecik !! - to wiem, że warto :}
OdpowiedzUsuńChętnie bym go kupiła i spróbowała zrobić te ciastka, które są (o karmelowym smaku) właśnie z jego udziałem. Poza tym wygląda świetnie, jak dla mnie :D
OdpowiedzUsuńMmm super, czekam na przepisy z jego udziałem :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nigdy o takim cudeńku nie słyszałam :) Ile ja się nowych rzeczy dowiaduję z Waszego bloga dziewczyny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękujemy, mamy nadzieję, że będzie jeszcze dużo ciekawych rzeczy u nas i wiele osób z tego skorzysta :)
UsuńMoim zdaniem do wypieków będzie idealny, więc czekam na przepis :D
OdpowiedzUsuńGratulacje setki!
OdpowiedzUsuńTe słody są genialne! Ja swoim - jęczmiennym również jestem zachwycona :) Słód ryżowy to ciekawy produkt, na pewno znajdzie zastosowanie w wielu przepisach :) O ile szybko nie zniknie :D
OdpowiedzUsuńJeszcze kukurydziany nas interesuje :D
UsuńTo teraz czas na 200 wpis :) a co do tego słodu ryżowego to jestem zaintrygowany i będę musiał przy najbliższej okazji go poszukać w skleach :)
OdpowiedzUsuńUżywam słodu jęczmiennego, melasy trzcinowej, syropu palmowego i klonowego, karobu.
OdpowiedzUsuńNatomiast słód ryżowy jest dla mnie nowością.
Warto spróbować.
Skoro już masz takie doświadczenie to nadszedł czas i na ten słód :D
UsuńPierwszy raz widzę taki ciekawy produkt, ciekawie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńNigdy się nie spotkałam z takim słoiczkiem. Gratulacje i jeszcze przynajmniej następnych 1000 wpisów
OdpowiedzUsuńTo coś nowego, nie słyszałam o czymś takim :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takim produktem, ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńtym wpisem sprawiłyscie, że nabrałam ochoty na kanapeczkę z białym serkiem polaną takim miodzikiem...
OdpowiedzUsuńA dzisiaj właśnie coś podobnego na śniadanie sobie jadłyśmy :D Musisz koniecznie spróbować :)
Usuńpandy szaleją :D
OdpowiedzUsuńjuż mi się podoba, że to ryżowe ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa alternatywa dla cukru, chetnie sprobuje jak kiedys spotkam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKonsystencja i wygląd miodu, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa chyba zostanę przy ksylitolu.
OdpowiedzUsuńTylko, że ksylitolu nie da się rozsmarować na bułeczce :P
UsuńCiekawe, nigdy tego nie próbowałam :D
OdpowiedzUsuńPotraficie zaskoczyć, bo o tym nie słyszeliśmy:)
OdpowiedzUsuńapetyczny!
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tym :) Chyba się zaopatrzę :)
OdpowiedzUsuńciekawa alternatywa dla miodu :) polubione na facebooku !
OdpowiedzUsuńJeśli jest choć trochę odpowiednikiem syropu klonowego, piszę się na przetestowanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne :-).
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o słodzie ryżowym. Myślę, że byłby wspaniałym zamiennikiem cukru w kuchni!:)
OdpowiedzUsuńocena świetna, ale jakoś mnie nie przekonuje słód ryżowy. wydaje mi się jednak nie najlepszym sposobem na zamianę cukru.
OdpowiedzUsuńZa taki całkowity zamiennik do wszystkiego też go nie uważamy bo jednak inne substancje słodzące np. nie powodują próchnicy itd. Ale jako jeden z wielu a szczególnie jeśli chodzi o konsystencje to na pewno nie raz przyda się wypiekach i deserach :)
UsuńNie słodzę niczego, ale jeśli miałabym się na coś zdecydować, to 6 pand zrobiło na mnie wrażenie i pewnie wybrałabym taki zamiennik cukru. ;)
OdpowiedzUsuń