Wytrawny torcik z soczewicy/groszku i jarmużu
Dzisiaj niespodzianka
dla tych, którzy ze słodkiego to lubią tylko śledzie :D Obie wersje wytrawnego
torcika doskonale sprawdzą się na stole świątecznym, niedzielnym oraz w zwykły
dzień w celu zaskoczenia domowników. Same nie potrafimy stwierdzić, która opcja
smakuje nam najbardziej, bo obie są wprost przepyszne i spokojnie rekompensują
brak mięsa na talerzu. Polecamy wszystkim, którzy lubią eksperymentować w
kuchni nie tylko na słodko :)
Wytrawny
torcik z jarmużu i groszku
Składniki (śr: 16cm):
-450g
mrożonego zielonego groszku
-100g
jarmużu (bez łodyg)
-3
jajka kl M
-2
łyżeczki suszonej bazylii
-2
płaskie łyżki oregano
-1
duży ząbek czosnku
-1
mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-8
łyżek otrębów owsianych (mogą być inne)
-2
płaskie łyżeczki soli
Nadzienie
-500g
serka homogenizowanego naturalnego
-200g
twarożku
-duża
garść suszonych pomidorów
-pieprz,
czarnuszka (lub inne ulubione przyprawy)
Dodatkowo
-100g
łososia wędzonego na zimno
-gałązka
małych pomidorków koktajlowych
-pęczek
rzodkiewek
Groszek wsypać do garnka, zalać wodą i ugotować. Następnie
odcedzić groszek i pozostawić do ostygnięcia. Jarmuż, jajka i czosnek blendować
na papkę. Do groszku dodać resztę składników oraz zieloną papkę i wszystko
jeszcze raz blendować.
Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy
16 cm. Gotową masę wyłożyć tak aby uformować wcześniej narysowane koła. Piec ok
30- 35 minut w 200’C. Zostawić do przestygnięcia.
Serek i twarożek dokładnie wymieszać. Suszone pomidory
drobno pokroić i połączyć z przyprawami i serkami.
Na blaty nakładać serowe nadzienie i układać pocięte w
plasterki warzywa i plastry łososia.
Wytrawny
torcik z soczewicy
Składniki (śr: 18cm):
-360g
czerwonej soczewicy
-3
łyżki koncentratu pomidorowego
-3
jajka kl M
-2
łyżeczki suszonej bazylii
-2
płaskie łyżki oregano
-1
duży ząbek czosnku
-1
mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-8 łyżek otrębów owsianych (mogą być inne)
-sól
Nadzienie
1)
drobno posiekany szczypiorek/ pietruszka/koperek + twarożek
2)
suszone pomidory + twarożek
Soczewice przepłukać, wsypać do garnka, zalać wodą (ok 4 cm
ponad). Całość zagotować i trzymać jeszcze 5 minut. Garnek przykryć pokrywką i
zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi odkryć i pozostawić do ostygnięcia
zawartości. Następnie dodać zmiażdżony czosnek i resztę składników. Wszystko
dokładnie zblendować.
Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy
18 cm. Gotową masę wyłożyć tak aby uformować wcześniej narysowane koła. Piec ok
35minut w 200’C. Zostawić do przestygnięcia.
Jedną
część twarogu wymieszać z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, drugi z
ulubioną zieleninką. Przełożyć nimi blaty. Z papryki wyciąć serduszka, nadziać
je na wykałaczki i udekorować górę. Dodatkowymi warzywami można dowolnie
przystroić torcik.
Wpadłabym na solidny kawałek takiego tortu ;)
OdpowiedzUsuńJakie genialne! Chyba Wam to się pomysły nie kończą ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie i mamy nadzieję, że to nigdy nie nadejdzie :P
UsuńCzęsto przychodzą niespodziewanie :D
Wygląda kolorowo i bardzo kusząco:) Trzeba jednak Waszego zacięcia kulinarnego aby przygotować taki torcik:) My go niestety nie mamy i pozostało tylko popatrzeć i pozazdrościć:)
OdpowiedzUsuńI tu się nie zgodzimy! Wasz blog pod tym względem dorównuje a wcale nie jest to trudne. Są to jedne z najłatwiejszych wypieków, trzeba się przełamać i zrobić go ten pierwszy raz :)
UsuńJa to jednak wolę słodkie torty (ze śmietaną, bo takich z kremem maślanym, zwłaszcza nasączanych alkoholem to wręcz nienawidzę :P), ale wizualnie Wasze się prezentują cudownie, zwłaszcza ten zielony :)
OdpowiedzUsuńTeż nie lubimy już takich tłustych i alkoholowych tortów :/
UsuńJeśli lubisz pasztety warzywne to ten tort powinien być dla Ciebie prosty :) Wystarczy upiec taki pasztet w formie okręgów i przełożyć je dowolnym serkiem z warzywami :) To naprawdę prostsze niż się wydaje :D
No no dziewczyny szokujecie, zaskakujecie - super! Torty wyglądają genialnie! Aż miło się patrzy! Choć trochę bym musiała się zastanowić póki sięgnęłabym po kawałek, ale myślę, że w końcu bym uległa :)
OdpowiedzUsuńDlaczego musiałabyś się zastanowić? Jeśli smakują Ci pasztety warzywne to ten torcik na pewno też, a jeśli nie jadłaś takiej wersji pasztetu to i tak na 100% Ci zasmakuje! Polecamy :)
Usuńurocze serducha :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i chętnie kawałek porwę. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :}
OdpowiedzUsuńTort na słono... no nie wiem. W formie jakiego posiłku to proponujecie? W święta to wiadomo, wtedy nie ma podziału na posiłki, tylko się żre, co dają :P Ale w resztę roku?
OdpowiedzUsuńBtw, Wasz tort przypomina mi to torty dla ludzi, którzy naprawdę wolą mięsko od słodyczy, czyli z pasztetu, pieczeni itd :D
Oczywiście, że na obiad! :) Skoro na obiad podaje się warzywne pasztety to czemu by nie zaoferować takiego torcika? W sumie to na podwieczorki i kolacje też się nadaje :P
UsuńPrzekonałyśmy się już, że są takie osoby, które tą propozycje tortu wolą bardziej niż słodką :D
Ale piękny, wytrawny torcik. Nie powiedziałabym, że jest na słono na pierwszy rzut oka. Czarujecie piękne rzeczy w kuchni! Jarmuż, bazylia, łosoś, soczewica. Wartościowe części składowe :D
OdpowiedzUsuńGdy kiedyś będę robiła tort dla kogoś na diecie niskowęglowodanowej wezmę ten przepis. Zresztą tak apetycznie wygląda, że już bym go zrobiła. Pozdrowieńka cieplutkie :)
Przekonałyśmy się już, że są takie osoby, które tą propozycje tortu wolą bardziej niż słodką :) A że słusznie zauważyłaś, że składniki są bardzo zdrowe to z przyjemnością takie torciki podajemy naszym bliskim :)
UsuńWspaniały! Cudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńwygląda obłednie;)
OdpowiedzUsuńJestem w szoku! :D Znów pytanie, skąd ten pomysł? :D
OdpowiedzUsuńGdy, któryś raz z rzędu piekłyśmy pasztet z soczewicy w postaci muffinek postanowiłyśmy go jakoś urozmaicić, a że masa jest wystarczająco zwarta to idealnie nadała się jako blaty do tortu. No a twarożek z zieleninką lub warzywami to wiadomo, że lubi go większość osób. Idealnie się wszystko komponuje :)
UsuńNie widziałam chyba ładniejszych, wszystkie restauracje mogą się schować. Po raz kolejny zachwycacie mnie dziewczyny, szczęka mi opadła do samej podłogi! Jeszcze do tego to z CZEGO są one zrobione, spełnienie marzeń dla mnie. Kocham soczewice, groszek też. Do tego twarożek i serek homogenizowany i łosoś. Jestem ciekawa smaku jarmużu bo jego nigdy nie jadłam, a wiele osób poleca. Tak wiosennie się zrobiło. :D
OdpowiedzUsuńOh dziękujemy za te komplementy :* Zaraz popadniemy w samouwielbienie xD Jeśli pieczesz pasztety warzywne to wystarczy upiec je w formie okręgów i przełożyć dowolnym serkiem a łosoś jest tu wprost idealny. To naprawdę bardzo proste :D Jarmuż smakuje jak... kapusta :P Chciałyśmy go użyć aby całość była jeszcze bardziej zielona ale jakoś wyraźnego smaku nie nadaje :)
UsuńCudowny torcik, bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, zjadłabym kawałek takiego tortu na obiad :D
OdpowiedzUsuńNie dość, że takie śliczne i zdrowe, to jakie to wszystko musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie to wymyśliłyście:)
OdpowiedzUsuń...piękności wy moje :) To dowód, ze wytrawnie tez może być super smacznie.
OdpowiedzUsuńSame do tego pomysłu podchodziłyśmy z rezerwą ale okazało się prze prze pyszne :) Teraz już robimy takie cuda bardzo często bo wbrew pozorom nie jest to takie trudne :)
Usuńooo ja Cię pierdzielę... nie powiem robi ten torcik wrażenie, ale nie wiem czy bym się skusiła... no chyba że wy byście mnie poczęstowały :D no no żartuje, szamałabym aż by mi się uszy trzęsły xD
OdpowiedzUsuńJeśli jadasz pasztety warzywne to ten torcik z twarożkiem smakowałby Ci na 100% :D To wcale nie jest takie trudne jak się wydaje więc gorąco zachęcamy! :D
Usuńjasne jasne, a potem w połowie roboty będę miała dosyć i się popłaczę :D może jak ktoś zaoferuje mi się do pomocy ^^
UsuńAlbo przez skype będziemy Cię instruować po kolei xD To nie może się nie udać :P
Usuńhahaha z takim geniuszem jak ja mam? :D na prawdę ludzie tracą co do mnie cierpliwość ;)
UsuńŚwietny pomysł! Bardzo oryginalnie :)!
OdpowiedzUsuńale super:) to z chęcią bym spróbowała, obie wersje:) wygląda mega:)
OdpowiedzUsuńMagda:)
ALe pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajne, chętnie posmakowałbym obu wersji :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :):)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a wykonanie jeszcze lepsze! :)
OdpowiedzUsuńO Jezuńku, jem to oczami już teraz!
OdpowiedzUsuńPo pierwsze zdrowe, co się ceni! Po drugie apetyczne, cieszy oko! Po trzecie na bank smaczne. Łosoś!! I po czwarte, poważnie - można najeść się od samego patrzenia :)
To nie męcz swoich oczu tylko zaspokój swoje kubki smakowe i zrób taki torcik :D To naprawdę prostsze niż się wydaje :)
UsuńDziękujemy :*
Uwielbiam takie "torty". A na szybko to lubię też z chleba razowego :-)
OdpowiedzUsuńNo pewnie! Z chleba razowego też na pewno jest pyszny! Podsunęłaś nam nowy pomysł xD
UsuńŁoł dziewczyny po raz setny mnie zachwycacie! nigdy nie pomyślałam o tym że zw zwykłego tortu można wyczyniać takie cuda i to niekoniecznie na słodko. To jest super pomysł na wykorzystanie teraz dostępnych warzyw. Pozdrowionka dla was. Sandra :)
OdpowiedzUsuńWystarczy zmieniać sezonowe warzywa i cieszyć się takim tortem w przeróżnych odsłonach przez cały rok xD
UsuńAle cudeńko ;) mi by się nie chciało robić ale zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjnie wygląda :) Cudo.
OdpowiedzUsuńZróbcie nam proszę i wyślijcie... tylko takie to piękne, że szkoda jeść!!
OdpowiedzUsuńŁeee tam :P jakbyśmy każdy wypiek tak miały traktować to nic byśmy nie pojadły xD My tam jesteśmy pierwsze do rozkrajania :D
UsuńTo takie proste, forma nadaje mu trudności ale tak naprawdę jedyna skomplikowana rzecz to narysowanie okręgów na blaszce bo sam pasztet warzywny to tylko kwestia zmiksowania składników :)
świetny pomysł by nie jednemu niejadkowi przemycić do diety warzywa, prezencja niesamowita :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Gorzej jeśli ten niejadek jada tylko słodycze to tutaj zaskoczenie może go zdołować :P
UsuńDziękujemy :*
Halo, halo obydwa zamawiam z dostawą do domu <3
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Z chęcią spróbowałabym oba! ;)
OdpowiedzUsuńPiękne te Wasze torty, takie małe dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuńNa taki tort skusiłabym się bez chwili zastanowienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie:) W pierwszej chwili pomyślałam co za boskie słodkości:))
OdpowiedzUsuńCzyli nasze zamierzone złudzenie się udało :D
UsuńJestem pod wielkim wrażeniem! Oba prezentują się przepięknie! Zachwycam się! :)
OdpowiedzUsuńAle obłędny!
OdpowiedzUsuńJak zwykle mnie imponujecie. Przepis genialny idealny na chec przekaszenia czegos wytrawnego. Z pewnoscia pychotka
OdpowiedzUsuńTo czekamy na twoje dzieło w takiej postaci!! :D :*
UsuńZjadłabym cały... sama :3
OdpowiedzUsuńhttp://cute-world-by-iris.blogspot.com
Jak zwykle wygląda przepięknie! Chetnie bym go spróbowała :)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe torciki! wyglądają świetnie :-)
OdpowiedzUsuńTaka przystawka to dopiero cieszy oko! Fantastyczne torty!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł gdy ma się dość słodyczy (co w moim przypadku nigdy nie nastąpi) ^^
OdpowiedzUsuńCieszcie się, że nie wiem gdzie mieszkacie, bo nie wygoniły byście mnie z domu przy tylu smakołykach :D
U nas taki termin jak "dość słodyczy" najchętniej to w ogóle by nie istniał :P Dlatego na obiad można zrobić tort wytrawny a na deser podać już pyszny tort np. czekoladowy :D
UsuńA tak w ogóle to już pomału musimy się ukrywać z degustacją, bo najchętniej wszyscy by się zlecieli jak szarańcza xD
nie będę sie rozpisywać bo smaku nie jestem sobie wyobrazić, ale torciki wyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś chyba pisałaś, że Twój Ukochany to woli wytrawne smakołyki i tym się inspirowałyśmy :P
UsuńZostało coś dla mnie? chętnie bym się prosiła :D Pyszności!
OdpowiedzUsuńZawsze możemy wykonać go ponownie! :D Rodzice bardzo smakuje więc robimy go gdy najdzie ich ochota :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja :) Super te serducha! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńW sam raz na romantyczną kolację :D
UsuńTo dopiero cuda ^^, wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę i sobie taki zrobię :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę nie jest skomplikowane :) Składniki na blaty po prostu miksujesz i pieczesz w postaci krążków a serek może być każdy ulubiony! :D
Usuńjaaacie! jaki super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Wasze niebanalne pomysły ;) Super
OdpowiedzUsuńPróbujemy zaskakiwać jak tylko się da i zachęcać do eksperymentów :D
UsuńNie można wejść na Waszego bloga i się nie powtarzać ;p Kolejny, cudnie wyglądający smakołyk :D
OdpowiedzUsuńJak to pięknie wygląda *_*
OdpowiedzUsuńI na pewno jeszcze lepiej smakuje :3
Niedługo przez was nie odejdę od kuchni :P
http://hime-ari.blogspot.com/
Będziemy prze szczęśliwe jak chociaż jedną rzecz z naszego przepisu kiedyś wykonasz :)
Usuńwy po prostu MUSICIE otworzyć cukiernię! :D
OdpowiedzUsuńNo akurat wytrawny tort do cukierni nie pasuje xD Jakby ktoś go kupił to mógłby się nieźle zdziwić :P
UsuńSuper pomysł i na pewno super smak :) soczewicę i groszek uwielbiam więc w tym smaku też bym się zakochała :)
OdpowiedzUsuńTort godzien najlepszej książki kucharskiej, ustawiam się w kolejce po jedną porcję :)
OdpowiedzUsuńśliczne i takie kolorowe, że szkoda zjadać :P
OdpowiedzUsuńDziewczyny piękne, cudowne arcydzieła. Cudne cudne!
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie, chyba bym sie pokusiła taki zrobić :D
OdpowiedzUsuńPolecamy! To naprawdę nie jest skomplikowane :) Składniki na blaty po prostu miksujesz i pieczesz w postaci krążków a serek może być każdy ulubiony! :D
UsuńKochana.. zagięłaś mnie tym przepisem! WYGLĄDA NIESAMOWICIE a jak smakuje? Możesz mnie adoptować! ;)
OdpowiedzUsuńOba wyglądają imponująco i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wyglada genialnie. :)
OdpowiedzUsuńTakiego tortu nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńPomysłowe te torty :)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda, bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku. ;)
OdpowiedzUsuńDziewczyny mam pytanie. Czy jak zamiast jarmużu dodam szpinak a zamiast groszku dam białą fasolę z puszki to też będzie ok? Sandra :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :) Szpinak też nada zieloną barwę może nie tak intensywną ale całość wyjdzie równie smaczna :)
UsuńSzalone dziewczyny z Was ! Uwielbiam tu zaglądać właśnie dla takich niebanalnych przepisów :)
OdpowiedzUsuńwaw! <3
OdpowiedzUsuńale kosmiczny pomysł! no mega mega mega
OdpowiedzUsuńObie wersje wyglądają znakomicie. Nie miałabym żadnego problemu z wyborem. ;) Wybrałabym... Wytrawny torcik z soczewicy/groszku i jarmużu. ;)
OdpowiedzUsuńWasza fantazja sięga od przygotowania, do podania potrawy. :)
Chyba po raz pierwszy widzę u Was coś na słono :D Ale ciekawa propozycja, nie powiem. Przypomina mi słynne szwedzkie torty kanapkowe ;)
OdpowiedzUsuńTak, to pierwszy nasz słony wypiek, choć robimy już go od dawna ale na blogu dopiero teraz doczekał się debiutu :)
UsuńWspaniałe torciki i idealne dla mnie :) Zawsze zamiast ciacha wybieram śledzia :). Torciki zapisuję i zaskoczę wszystkich na rodzinnej imprezie (zawsze są tylko sałatki i przekąski ;)
OdpowiedzUsuńWtedy koniecznie podziel się informacją czy torcik smakował :D
UsuńWygląda niesamowicie! :) Fantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńWow, jakie śliczne te torciki! to propozycja dla mnie, bo tradycyjnych tortów to raczej nie lubię, ale takiego z serowym nadzieniem i łososiem, to chętnie bym wciągnęła :)
OdpowiedzUsuńJessssssssssssssu nie dosyć że zdrowe to jakie kolory!!!!:)
OdpowiedzUsuńPiękne!! i zdrowe :) kumulacja świetnego jedzenia:)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie i w sam raz dla mojego wujka, bo on właśnie ze słodyczy uwielbia tylko śledzie :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne :) Po prostu brakuje mi słów!
OdpowiedzUsuńSuper rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za słodyczami. Koniecznie muszę przygotować. :)
OdpowiedzUsuń