Owsiane rogaliki z powidłami

Dziś znów przepis z serii „z zapomnianych czeluści dysku”. Weekendowy wolny czas przeznaczyłyśmy na naukę, a tak bardzo chciałybyśmy coś upiec (w głowie milion pomysłów). Poniższe rogaliki to taka nasza mała odpowiedź na zbliżający się tłusty czwartek, ponieważ dużo bardziej cieszymy się na święto rogali niż pączków. Oba wypieki mają ten jeden ukochany składnik DOMOWE POWIDŁA. Oczywiście można je upiec z czym tylko chcecie (np. z nutellą :P). Ciasto owsiane jest mało słodkie, ponieważ naturalnie słodki środek wszystko fajnie równoważy. Jednak jeśli ktoś woli bardziej słodkie wypieki śmiało można użyć więcej substancji słodzącej :)







Składniki (32 małe rogaliki):
-300 g mąki owsianej (bezglutenowej)
-200 ml letniego mleka 1,5% najlepiej bez laktozy
-20 g drożdży
-1 jajko
-40 g masła
-łyżeczka soku z cytryny
-pół łyżeczki soli
-łyżka ksylitolu
-kilka szczypt kurkumy

Dodatkowo
-domowe powidła bez cukru
-białko do posmarowania rogali
-wiórki kokosowe/mak/sezam do posypania rogali

Roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Drożdże pokruszyć i wymieszać z odrobiną mleka, ksylitolem i 3 łyżkami mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Jajko roztrzepać z solą, dodać sok z cytryny, kurkumę, roztopione masło i mleko. Następnie dodać resztę mąki i wyrośnięte drożdże. Całość zagnieść drewnianą kopystką tak aby ciasto nie przywierało do rąk i było sprężyste. Odstawić je na około 30 min w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Ciasto podzielić na 4 (jeśli robimy małe rogaliki) lub 3-2 części i kilka razy zagnieść każdą aktualnie robioną część. Wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (w ten sposób nie będzie trzeba podsypywać ciasta) i wyciąć trójkąty (ciasto jest troszeczkę twarde i stawia lekki opór przy rozwałkowywaniu). W środek nałożyć farsz i zwinąć formując rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać dodatkami. Rogale piec w 200’C ok 20 min.


100 komentarzy:

  1. ubóstwiam rogaliki, nic nie przebije tych domowych z powidłami.. :-)) Wasze wyszły po prostu bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście Monika jako jedyna umie je zawijać, bo mi wychodzą troszkę pokraczne xD Ale chociaż równie dobre :)

      Usuń
  2. pamiętam jak zajadałem w mcd śniadania z rogalikami i mi mega smakowały, na pewno te z Twojego przepisu smakują pyszniej i sobie zapsisze przepis ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grunt aby były użyte domowe powidła a nie ta przesłodzona papka ze sklepu :)

      Usuń
  3. Ja na razie podziękuje za rogaliki, zniechęciłam się po ostatniej próbie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Na bank pyszne. Szczerze też wole rogaliki niż pączki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączki są za tłuste i długo "siedzą" potem na żołądku :/

      Usuń
  5. Prezentują się cudownie! Takie żółciutkie i pełne pysznych domowych konfitur :) A to, że powstały mąki owsianej daje im na pewno ciekawego i niespotykanego smaku jakiego nie znajdziemy w sklepowych rogalach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama prawda ;) Kurkuma w takich wypiekach działa cuda! :D

      Usuń
  6. Piękne zdjęcia, rogaliki idealne na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam piękne, takie tam na szybko robione jeszcze starym aparatem :D Ale cieszymy się, że się podobają :D

      Usuń
  7. wyglądają przepysznie :) kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo :D Cieszymy się jeśli komuś przepis się przyda :)

      Usuń
  8. dzisiaj ja ścieram ślinę z podłogi, pysznie wyglądają ! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. poproszę takie w woreczek i na wynos :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz kochanie w woreczku do szpitala, żeby umilić Ci jakoś ten czas :*

      Usuń
  10. Ale wspaniałe są te rogaliki. Kocham domowe powidła śliwkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie muszą być domowe powidła a nie ta przesłodzona papka ze sklepu :)

      Usuń
  11. Dość długo nie przepadałam za pączkami - właściwie zawsze cieszyłam się na myśl o faworkach kiedy zbliżał się Tłusty Czwartek ;) Rogaliki też kocham miłością wielką (fajnie, że na blogu jak na razie nie mam ani jednych... haha), więc z przyjemnością czytałam Wasz przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekamy na rogaliki w Twojej wersji :) Kurcze... koniecznie musimy zrobić takie z nadzieniem z chałwą Twojego autorstwa! GENIALNE :D

      Usuń
  12. Pyszne rogaliki. Akurat mam w domu mąkę owsianą to takie zrobię. Prezentują się pysznie. Pozdrawiam cieplutko. Mam nadzieję, że już się nie uczycie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nauka właściwie dopiero się rozpoczęła :/ Jeszcze wytrzymiemy półtora tygodnia i bierzemy się za porządne wypieki xD

      Usuń
  13. Podrzućcie tu do mnie choć jednego , obłednie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli potrafisz wyczarować parę ze zdjęcia to bierz śmiało, bo niestety jest to przepis i zdjęcia z przed roku :D

      Usuń
  14. Wyglądają przepysznie! Zapas domowych powideł mam, to kto wie czy takich nie zrobię? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak masz domowe powidła to korzystaj z nich ile się da! xD

      Usuń
  15. Wyglądają obłędnie <3 Czuję, ze na jednym by się nie skończyło ;D Okres sesyjny nie sprzyja wypiekom, a wtedy ma się na to największą ochotę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My wtedy zjadłyśmy chyba całą blachę :D Z niecierpliwością czekamy aż sesja się skończy, bo pomysły na wypieki aż nie mieszczą się w głowie :P

      Usuń
  16. Rogaliki wyglądają cudownie. Aż ślinka cieknie na ich widok :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj wyglądają mega pysznie ;) Też mam swoje powidła i może podkradnę przepisik :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają cudownie, zarówno w całości jak i w przekroju !! Aż dziwne, że powstały wyłącznie z mąki owsianej, a są takie zwarte i idealne :)

    Ja wolę 100x bardziej takie rogaliki niż pączki za którymi nie przepadam, bo są dla mnie za tłuste :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych tłustych tradycyjnych pączków nie jadłyśmy już chyba od kilku lat. Mąka owsiana nadaje się idealnie bo kochamy jej orzechowy smak. Ciasto stawia lekki opór i nie jest tak elastyczne jak z mąki pszennej czy orkiszowej ale rogaliki jak najbardziej można zawijać :)

      Usuń
    2. Myślę, że przepis wypróbuję :) A pączków tradycyjnych także nie jadłam kilka lat :P

      Usuń
  19. Uwielbiam takie rogaliki, szczególnie pieczone przez babcię. :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcine to w ogóle inna bajka i żadne nasze wypieki się z nimi nie równają :P

      Usuń
    2. W końcu lata (i kilogramy wypieków) praktyki. :D

      Usuń
  20. Urocze, pysznie nadziane, i zdrowsze niż pączki;)

    OdpowiedzUsuń
  21. genialnie wyglądają i pewnie tak samo smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  22. 7 Days kształtem się chowa do tego Waszego rogalika. Własne nadzienie, bez cukru, czego chcieć więcej? No, może jakiejś dobrej herbaty do popijania. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko Monika umie tak zwijać rogale xD Żadne rogaliki Angeli nie znalazły się na tych zdjęciach :P
      Polecamy yerba mate :P

      Usuń
    2. Nie jestem fanem Yerba mate. Kiedyś kupiłem z kwiatem ślazu i jabłkiem, ale jakoś niespecjalnie mi smakowała. Ja polecam herbatę z czerwonokrzewu. :)
      Angelika mogła chociaż pokazać swój palec, który trzymałby rogala. :D

      Usuń
    3. Rooibos też lubimy i swego czasu piłyśmy ją bardzo dużo :) Ostatnio mamy fazę na Pu-erh :P
      Jednak stwierdziłyśmy, że rogale wyglądają apetyczniej bez widocznego palca xD

      Usuń
    4. W takim razie polecam sklepy ,,Czas na herbatę". Na pewno odkryjecie tam nowe doznania smakowe. :)

      Usuń
  23. Przypomniały mi się pyszne rogaliki mojej Teściowej. Wprawdzie robi je z "tradycyjnych" surowców, co nie zmienia faktu, że nabrałam ochoty na takie fajne nadziewańce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza ciocia niedawno przyniosła nam tradycyjne drożdżowe rogale i zgodnie stwierdziłyśmy, że jednak te nasze bardziej nam smakują :) Lubimy ten specyficzny owsiany smak :)

      Usuń
    2. Jako miłośniczka owsianki również na pewno bym je polubiła :D

      Usuń
  24. Tradycyjne kruche bardzo lubię, jestem ciekawa jak smakują z mąką owsianą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta mąka nadaje im specyficzny owsiany smak, który nam bardzo odpowiada :) Wszystkim miłośnikom owsianek na pewno przypadłyby do gustu :)

      Usuń
  25. Takie słodkie śniadanie do porannej kawy poprawia humor w obrzydliwie ciemny poniedziałek :) Nawet może troszkę bardziej się chce wyjść do pracy..? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet warto wziąć parę rogalików do pracy na drugie śniadanie i cały czas sobie humor nimi poprawiać :) Sam zapach cieszy xD

      Usuń
  26. Zjadłabym kilka takich rogalików:) Ależ one przepysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale pyszności! Podoba mi się, że rogaliki mają w środku tak dużo nadzienia, tak powinno być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Największe rozczarowanie dzieciństwa było wtedy, kiedy jadło się rogala lub pączka a tam nadzienia prawie czuć nie było :P

      Usuń
  28. zdrowe słodkości! wyglądają tak, że jestem gotowa biec do sklepu po mąkę owsianą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że udało nam się zrobić aż taki efekt xD

      Usuń
  29. Aż ślinka cieknie. Przekąsiłabym jednego. Albo dwa... :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale bogato nadziane! :) Mogę jednego? Mam słabość do takich małych słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też! Zawsze się mówi, że skoro takie małe to wezmę jeszcze jednego i następnego itd... :P

      Usuń
  31. narobiłyście mi smaka :d

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglądają wspaniale! Ja też chcę takie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam rogaliki i to nie tylko ze względu na smak, ale i na formę. Coś jest w tym lekko zakręconym rożku, że je się go inaczej. Nawet śniadanie w postaci plastra sera/szynki/twarożku/czegokolwiek na świeżym rogalu z makiem smakuje inaczej niż to samo na bułce. Szkoda tylko, że nie ma już takich prawdziwych piekarni, jak za czasów gówniarza. Pamiętam, jak niemalże mdlałam od zapachu gorącego, parującego jeszcze pieczywa, gdy szłam z mamą na róg do piekarni. Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację! Żadna zwykła bułka nigdy tak nie cieszyła jak rogal, który mógłby nawet być w smaku taki sam jak zwykłe pieczywo... ale to był rogal i to się liczyło xD
      My z dzieciństwa pamiętamy jak tata zawsze rano przynosił nam od piekarza maślane rogale z posypką z maku :) Wtedy wystarczyło mieć tylko masło i śniadanie było idealne :)

      Usuń
  34. Pojadło by się kilka sztuk! Teraz będę myślała tylko o rogalikach :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Zjadłabym, oj zjadła ;)
    Idę teraz poszukać czegoś słodkiego w domu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha znamy to uczucie, kiedy się człowiek napatrzy na pyszności na blogach a potem mały słodki głód napada niespodziewanie :D

      Usuń
  36. Jakie fajne! ;) Juz dawno nie robiłam rogalików, a to z tej przyczyny, że zazwyczaj robię konkretne ciasto. Ale takie maluchy są fantastyczne do skubania wieczorem ;) I jeszcze te powidła! Mmmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Mąka owsiana, zwłaszcza jeśli pełnoziarnista, powinna zawierać jeden z bardzo zdrowych związków błonnikowych - beta glukan :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwości beta glukanu są zdumiewające. Dobrze, że mąka owsiana/płatki owsiane mają tak wiele zwolenników. Większość osób nie wie o istnieniu takiego związku, ale kieruje się smakiem co wpływa na ich zdrowotną korzyść. Już nie mówiąc o tym, że jego dodatek do kosmetyków dla większości ludzi jest abstrakcją a jest to świetny składnik o szeregach właściwości :)

      Usuń
  38. Zjadłabym ;) Zostało coś ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, zdjęcia są stare ale przepis na pewno będzie niedługo powtórzony :D

      Usuń
  39. Ustawiam się w kolejce po kilka sztuk, szczególnie po takie w zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ajajajaj, ale bym zajadała. Niech ta sesja się już skończy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie niech już będzie koniec! My jeszcze mamy półtora tygodnia mordęgi :/

      Usuń
  41. Wcale się Wam nie dziwię bo nerkowce sa bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Mmm... Wyglądają przepysznie! Na pewno lepszy od sklepowych ;D

    OdpowiedzUsuń
  43. Pysznie wyglądają :) Chętnie sięgnęłabym po kilka! :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Ustawiam się w kolejce do próbowania. Ciekawe czy starczy dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wirtualne rogaliki rozdajemy bardzo chętnie :P Te realne znikają tak szybko, że wystarczy się zagapić i już można nie spróbować :D

      Usuń
  45. Wspaniałe rogaliki, wszystkie składniki bardzo mi odpowiadają. Nie dość ,że na pewno są pyszne to do tego jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ciekawa wersja rogalików, inna:P:) ja lubię i pączki i rogaliki, ale w sumie tylko na te dni jadam:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo fajne te rogaliki, choc takiej mąki jeszcze nie używałam i ciekawa jestem jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  48. mm a co gdybym zamieniła mąkę owsianą na orkiszową? wyjdą ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzimy, że tak. Ciasto będzie nawet o wiele bardziej elastyczniejsze niż z owsianej :)
      Polecamy także ten przepis na bułeczki bez węgla
      http://candy-pandas.blogspot.com/2015/08/orkiszowo-zytnie-drozdzowe-bueczki.html
      z niego i my będziemy na święta robić rogaliki :D

      Usuń
  49. There is certainly a great deal to learn about this issue.

    I love all of the points you've made.

    OdpowiedzUsuń
  50. Cześć, ciasto po zamieszaniu wszystkich składników wychodzi baaaardzo rzadkie i lepiące. Czy trzeba wtedy mąki jeszcze przed wyrośnięciem? Dodałam mąki już po wyrośnięciu, powidła wypłynęł, a ciasto w piekarniku w ogóle już nie urosło :( rogale wylądowały w koszu, proszę o pomoc..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :) ten przepis robiłyśmy już tak dawno, że nie pamiętamy dokładnie jaką konsystencję ciasto miało. Aczkolwiek w przepisie jest napisane, że po wyrobieniu ciasta ma być sprężyste i odrywające się od ręki więc na pewno było zwarte. Ciasto na mące owsianej i ksylitolu mocno nie urośnie, bardziej się nieco napowietrzy. Dlatego też nie należy dodawać mąki już po ruszeniu się drożdży w cieście a samo ciasto przed lepieniem zagnieść tylko kilka razy. Rogaliki w piekarniku urosną też minimalnie (bo nie ma w nich zbyt dużo glutenu) i mogą troszkę popękać. Gdy lepi się takie rogale trzeba dobrze je "zakręcić" aby właśnie nie miało dziur i powidła nie wyleciały. Nie jest to może napisane ale generalnie tak powinno się lepić rogale :D
      Mogły być też słabe drożdże... obecnie już nie używamy świeżych tylko suszone bo są pewniejsze.
      Dlatego rada jet taka aby dodać może więcej mąki od razu ale nie mamy szczere pojęcia dlaczego przy aż 300g ciasto jest lejące :/
      Wiemy, że to dość wymagający przepis ale teraz osobiście wolimy już bardziej sprawdzony http://www.candypandas.pl/2018/10/orkiszowo-zytnie-rogaliki-nadziane.html
      Ten przepis ewoluował do lepszej formy jaka jest w linku, jak widać ma tam więcej glutenu oraz cukier, który bardziej karmi drożdże. Oraz drożdże suche.
      Także powodzenia w innym podejściu do rogali! :) Nam też nigdy wcześniej one nie wychodziły :*****

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger