Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Durszlak
,
Przepisy
Bezglutenowy tort orzechowy
Dziś prezentujemy Wam tort dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego, kaszy jaglanej i gryki! Torcik nie zawiera w sobie nabiału, glutenu i cukru białego. Wspomniana już kasza jaglana to przepyszny krem posiadający wspaniałe wartości odżywcze, co więcej nadaję się również jako smarowidło do kanapek. Biszkopt gryczany nadaję nutkę goryczki podkreślając smak orzechów. Jest to również nasze pierwsze podejście do polewy z żelatyną i bardzo jesteśmy z niej zadowolone :) Jest naturalnie słodka i orzechowa, do tego posypana znów orzechami, co daje maksimum orzechowego szaleństwa :D
Składniki:
Biszkopt gryczany (śr: 21 cm)
-5
jaj
-90g
mąki gryczanej
-50g
skrobi ziemniaczanej
-100g
ksylitolu
-2
łyżeczka gorzkiego kakao
Krem jaglany
-250g
suchej kaszy jaglanej
-2
szkl. mleka roślinnego (u nas orzechowe)
-1
szkl. wody
-4-5
łyżek domowego masła orzechowego (można więcej)
-3-4
łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej (można więcej)
-3
łyżki soku z cytryny
Polewa
-4
łyżki domowego masła orzechowego
-90g
daktyli
-1/2
szkl. płynu (napój roślinny+ woda)
-8g
żelatyny
Dodatkowo
-woda+
ksylitol+ cytryna (do nasączania blatów)
-domowy
dżem morelowy/brzoskwiniowy
-mieszanka
orzechów (u nas pistacje, nerkowce, ziemne, włoskie, laskowe, pekan)
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na
sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i
miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po
każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem i przesiać stopniowo przez sitko do masy
jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie
powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około
30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się
dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania
drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i
spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt
nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem,
dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.
KREMY
Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą, przepłukać,
odcedzić sitkiem. Kilka razy powtórzyć czynność już wodą letnią. Wodę i mleko zagotować
w garnuszku. Opłukaną kaszę przełożyć do
gotującej się zawartości garnuszka, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po
czym dodać ksylitol i przykryć garnek. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę pod
przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się
płynów, kaszę warto co jakiś czas zamieszać. Po ugotowaniu przełożyć gorącą jaglankę do miski i poczekać aż
odparuje ale nadal ma być ciepła. Dodać, sok z cytryny oraz masło
orzechowe i blendować na gładką masę
przy pomocy ręcznego blendera. Można dodać jeszcze odpowiednią ilość wody jeśli
całość jest zbyt sucha.
Idealny do kanapek, gofrów, naleśników itd. |
Blaty skropić roztworem z wody, cytryny i słodu
(dość sporo, ponieważ biszkopt jest dość suchy). Pierwszy pokryć dżemem,
następnie grubą warstwą jeszcze ciepłego kremu (nie jest to łatwe bo jest dość
gęsty, więc najlepiej robić to plastikową szpatułką do kremów, ponieważ do
łyżki zbyt bardzo się klei). Ułożyć
kolejny blat, powtórzyć czynność, nałożyć górny, ostatni blat i również go
dobrze nasączyć.
POLEWA
Daktyle
namoczyć w gorącej wodzie, następnie zblendować na jednolitą masę razem z
masłem orzechowym i płynem. Namoczyć żelatynę w odrobinie bardzo ciepłej wody i
po całkowitym rozpuszczeniu wlać do masy daktylowo- orzechowej. Odstawić, a gdy
zacznie tężeć polać górę tortu, zostawić tort w lodówce do całkowitego stężenia
i polać ponownie. Teraz można posypać górę podprażoną mieszanką orzechów
(kuleczka ferrero rocher znalazła się przypadkiem ale pięknie dopełnia całość
:) Całość wstawić do lodówki.
bardzo smacznie wygląda ten torcik :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się ciekawie, szkoda że lekarz każe mi ograniczać słodycze, bo już byłby na 1 miejscu na liście do wykonania :)
OdpowiedzUsuńZnam ten bół! (Angelika). Jednak mimo wszystko torcik nie należy do tych popularnych słodyczy ;) Jeśli użyje się składników domowych bez cukru lub z jego zdrowszymi zamiennikami to uzyskamy "słodycz bez cukru" xP
UsuńCoś czuję, że na sam początek ferii wypróbuje, na razie wolę na sesję trzymać jeszcze trochę zaleceń :)
UsuńNo rewelacja, kaszę jaglaną uwielbiam :-) pysznie to zrobiłyście, wpraszam się na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńZapraszamy jeszcze kawałeczek by się znalazł, bo torcik chociaż z małej tortownicy to bardzo sycący ;) Krem z kaszy jaglanej można zrobić bez tortu ;P
UsuńWygląda świetnie, pewnie smakuje równie dobrze!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie...
Ślinkę należy otrzeć i zabrać się za pieczenie xD Albo chociaż polecamy wykonać sam krem jaglano- orzechowy! PYCHA :)
UsuńPięknie wygląda <3 I ma orzechy <3 Jadłabym :D
OdpowiedzUsuńPotrójnie orzechowy torcik to dla wielbicieli orzeszków duża gratka :D Nieważne co wyląduje na widelczyku to jest 80% prawdopodobieństwo, że będzie miało orzechy xD
UsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŁał! Spektakularny wypiek!!!
OdpowiedzUsuńpiękny! i zapewne smaczny:)
OdpowiedzUsuńSmaczny to mało powiedziane ;) A wygląd na żywo naszym zdaniem był jeszcze smaczniejszy xD
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada tak zachęcająco ze chetnie bym zjadła kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :) Szczególnie zachęcamy do zrobienia kremu jaglanego, bo jest przepyszny :)
UsuńMniam,choć po świętach mam dość słodyczy,to chętnie kawałeczek bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńTort jest baardzo sycący, więc nawet kawałeczek zadowoli każdego łasucha :)
UsuńCudowny! :D
OdpowiedzUsuńkawałeczek poproszę *.*
OdpowiedzUsuńwow, piękny Wam wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńWy to macie pomysły. O kremie jaglanym jeszcze nie słyszałam. Super torcik
OdpowiedzUsuńWięc musisz go wypróbować ;) Super Cię tu znów widzieć :*
UsuńWygląda przepysznie !! Takie okazałe cudo, a w większości zawiera zdrowe składniki :) A ten krem jaglany to musi być nieziemski - kasza jaglana + masło orzechowe to dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie podczas miksowania składników na krem stwierdziłyśmy, że fanka kaszy jaglanej będzie zadowolona :D
UsuńOOO mniam jej jakie piękne i smakowite zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy, bardzo się staramy aby zdjęcia zachęcała do wypróbowania naszym zdaniem najlepszych przepisów ;)
UsuńTen torcik wygląda zjawiskowo, przypuszczam że smakuje równie świetnie;)
OdpowiedzUsuńSmakuje nawet lepiej niż oczekiwałyśmy :)
UsuńJak ja dawno nie jadłem tortu, a znaleźć taki bez mleka to rzadkość. Brakuje jedynie wisienki na torcie. :)
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że "krem" do tortu może nie być z mleka ;)
UsuńTą wisienką jest kuleczka ferrero rocher, która zaszczytnie przypadła Angelice ;)
Jak wynajdziecie inny smak kremu jaglanego (jestem dziwakiem- masło orzechowe może dla mnie nie istnieć :D), to chętnie wezmę się za taki tort ;)
OdpowiedzUsuńTak, tak pamiętamy, że go nie lubisz (trudno nam to pojąć xD ) Ale nie trzeba zbyt długo nad tym myśleć. Pewnie dodane daktyle/ kakao/ wiórki kokosowe czy po prostu wanilia, odmienią przepis w odpowiedni dla nas krem ;)
Usuńrewelacyjne połączenie smaków, piękny wygląd... Czego chcieć więcej ??
OdpowiedzUsuńCzego? Może, żeby nigdy się nie kończył :D
Usuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym tort, szczególnie orzechowy.
OdpowiedzUsuńTorty kojarzą mi się z imieninami babci, ale to wesoło-smutne wspomnienia.
Najlepsze torty to zawsze są to babcine torty, między innymi dlatego, że wiążemy z nimi pewne wspomnienia - przeważnie te wesołe.
UsuńTak, mi też. Babcia nie żyje od dwóch lat, dlatego napisałam, że wesoło-smutne. Przez ten Wasz tort dziś m się przyśniła, dziękuję.
UsuńTo bardzo miłe :*
UsuńMy cieszymy się obiema kochanymi babciami i to one dziś próbują nasze torty. To najbardziej surowe jury :)
Nigdy nie próbowałam masła orzechowego, ale chyba właśnie mnie przekonałyście aby w końcu to zrobić :D
OdpowiedzUsuńCo?! nigdy?! Oj to nie wiedziałyśmy, że są takie osoby xD
UsuńW blogosferze kulinarnej jest bardzo powszechne. Gorąco polecamy, jednak trzeba kupić dobrej jakości masło, które ma ok 95% orzechów, ponieważ jest mnóstwo takich na rynku, które nie są dobre i mogą odstraszyć. Osobiście możemy polecić masło orzechowe Sante lub Peo z Kauflandu. Jednak najlepsze jest domowej roboty! ;) Pozdrawiamy ;*
łaał, orzechowy! mniam:) uwielbiam ciasta orzechowe:) wygląda niesamowicie i przepysznie:)
OdpowiedzUsuńMagda:)
Dzięki ;) Chyba większość ludzi lubi orzechy. Ten tort na pewno by Ci smakował ;*
UsuńFantastyczny! I do tego jaki zdrowy :)))
OdpowiedzUsuńZabieram się za ten krem :D I za biszkopt. I za polewę też, a co! :D Wygląda fenomenalnie i tyle w nim dobrego *.*
OdpowiedzUsuńSuper!! Musisz dać znać jak poszło kulinarne szaleństwo :D
UsuńJeśli będziesz mieć jakieś pytania to daj znać :)
Jeeeeeezu *.* Jak ja uwielbiam Wasze torty! Każdy wyjątkowy i piękny :) Zamawiam kawałek!
OdpowiedzUsuńJeeeeezu dziękujemy :* To chyba musimy zrobić drugi, bo tyle tych kawałków mamy do rozdania, że hohoho :P
UsuńTort ciekawy, nawet intrygujący:)
OdpowiedzUsuńaż żal, że nie jesteśmy wielbicielami słodkości i kremów:)
ale z pewnością dla wielu będzie inspiracją do spróbowania czegoś zupełnie nowego.
Pomysł genialny:))
Fajne jest to, że krem jaglany można próbować i dorabiać jak się chce. My akurat dodałyśmy tyle słodu aby krem był słodki, jednak kiedy robiłyśmy go dla naszej cioci (wielbicielki masła orzechowego bardziej słonego) wyszedł bardziej wytrawny i była bardzo zadowolona ;)
UsuńO jeny ale cudo! :D To chyba będzie pomysł na tort dla Mego Lubego, bo już za tydzień jego urodziny :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubi bardzo orzechy to jest to strzał w dziesiątkę ;) Daj znać jeśli zdecydujesz się go wykonać ;) W razie pytań również pisz do nas :)
UsuńWygląda cudownie! Jestem pewna, ze nikt się nie skapnie, że krem jest przygotowany z kaszy jaglanej a w cieście jest mąka gryczana :D
OdpowiedzUsuńI tak właśnie było ;) Dla takiej nieświadomej osoby biszkopt był kakaowo- orzechowy. Krem budyniowy a polewa to płynne masło orzechowe. Była to osoba nie lubiąca wszelkich "wynalazków" i wszystkiego co zdrowe ;P
Usuńomg przepieknei wygląda..... bałbym się, że z nikim bym się nie podzielił ^.^
OdpowiedzUsuńJest mocno sycący, więc całkiem sporo osób się nim naje :D
UsuńWygląda nieziemsko! Bardzo, bardzo, bardzo apetycznie :) Tak mocno kremowo, puszyście, i ta posypka na wierzchu... Ah, zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńTo był jeden z najlepszych tortów jakie zrobiłyśmy do tej pory :) Spróbuj koniecznie kremu, bo jest przepyszny :)
UsuńZrobię! :D Kaszy jaglanej się nie odmawia :D
UsuńJaaaki genialny tort! Poproszę taki na parapetówę :D Gryczana mąka daje aromat orzechowy, a do tego tyle orzechów z wierzchu <3 Kocham go xD
OdpowiedzUsuńPiękny, wręcz boski. Piekłam kiedyś biszkopt z dodatkiem mąki gryczanej i bardzo mi smakował, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś mąkę gryczaną dodawałyśmy po trochu, tak eksperymentalnie ale teraz poszłyśmy na całość i wyszło przepysznie :)
UsuńZaczynam eksperymentować z wypiekami bezglutenowymi więc przepis się przyda :)!
OdpowiedzUsuńNaprawdę robicie mistrzowskie torty! Chyba czas najwyższy zaopatrzyć się w cennik ;>
OdpowiedzUsuńObawiamy się tego, że znając nasze szczęście przy robieniu czegoś na zamówienie, coś na 100% by nie wyszło :P
UsuńNa pewno smaczny ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny torcik, wygląda pięknie no i jeszcze jest taki zdrowy.
OdpowiedzUsuńSuper, Wy to macie głowy pełne pomysłów.
Pozdrawiam.
Dziękujemy i oby tych pomysłów nigdy nie zabrakło :) Póki co mamy ich o wiele za dużo w stosunku do wolnego czasu ;P
UsuńWow, boski tort,. Można kawałek?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie musimy zrobić go po raz drugi, bo za dużo tych kawałków rozdajemy :P
UsuńChętnie spróbuję kawałeczek, powiem szczerze, że nie przepadam za ciastami z maki gryczanej....są bardzo suche, ale odrobina porządnego ponczu mogłaby załatwić ten problem :)
OdpowiedzUsuńWystarczy porządnie namoczyć blaty wodą z cytryną (albo jak kto woli alkoholem) i wszystko jest idealnie wilgotne :)
Usuńwspaniale wygląda !!! :) i ta czekolada mmmm ♥
OdpowiedzUsuńhttp://nikoladrozdzi.blogspot.com/
Wow! Rewelacyjny tort! Aż się wierzyć nie chce, że ten orzechowy cudak jest taki zdrowy! :D Super!
OdpowiedzUsuńGdy się go je, to też się nie chce wierzyć, że jest taki zdrowy :D
UsuńUwielbiam Was za te przepisy! Wprawdzie z nich nie skorzystam (nie mam piekarnika), ale we wspaniałym stylu udowadniacie, że zdrowe słodkości mogą być efektowne i kuszące!
UsuńBardzo dziękujemy za te słowa, bo one nas motywują do dalszej pracy :) W takim razie wkrótce pojawi się coś co można zrobić bez użycia piekarnika :P
UsuńAaaa już się boję! :D
UsuńŚwietny, zdrowy, pomysłowy! A przepis na gryczany biszkopt z pewnością wypróbuję, bo już od dawna czaiłem się na jakąś fajną bezglutenową wersję ;)
OdpowiedzUsuńBierz przepis i korzystaj bez ograniczeń :) Będzie nam bardzo miło :)
UsuńMniam, ja się na niego piszę :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę okazale!: )
OdpowiedzUsuńWygląda wręcz fantastycznie:)
OdpowiedzUsuń:)) mniam mniam też mam w planach podobny torcik :) jak patrzę na ten Wasz to myślę, że muszę zrobić jak najszybciej :))
OdpowiedzUsuńJesteśmy ciekawe Twojej propozycji :) Na pewno wyjdzie smacznie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńjakie cudo!!! Szkoda, że mieszkam z koleżanką, która nie lubi tego typu smakołyków i jakbym zrobiła, to zjadłabym sama całe! wygląda naprawdę bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJutro robię krem orzechowy na śniadanie! cudo!
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuń